maandag 27 mei 2024

Ex-Phil Read MV Agusta Boxer op veiling voor 60.000 euro

Zo nu en dan nemen wij graag een kijkje bij veilingen van zeldzame en minder zeldzame motorfietsen die over de hele wereld worden gehouden. Een van deze veilingen, die Bonhams jaarlijks onder de naam ‘The Spring Sale – The International Classic MotorCycle Show’ organiseert, trekt in het bijzonder onze aandacht. De veiling staat gepland voor 23 en 24 april 2022. De veilingcollectie is groot, met zo’n 540 lots, waaronder een echte zeldzaamheid.

We hebben het over een 832cc-MV Agusta Boxer uit 1977, één van de twee die in het Verenigd Koninkrijk werden verkocht voordat Ferrari het gebruik van dezelfde naam voor één van zijn auto’s opeiste. Noodgedwongen moest MV Agusta de naam van het model veranderde in Monza. Bovendien, zoals te lezen is op de Bonhams-website waar de kavels te zien zijn en waar nieuws over de te koop staande motorfietsen te vinden is, schijnt juist dit exemplaar aan Phil Read te zijn gegeven: de zevenvoudig wereldkampioen en rijder voor MV Agusta zelf sprak er enthousiast over.

Kawasaki Ninja ZX-7R – in krat – klaar voor de veiling!

De MV Agusta Boxer is de evolutie van de MV-viercilinder wegmotoren die hun carrière begonnen met 600 cc, alvorens uit te komen bij de 750S America, waarvan het tot 832 cc opgevoerde blok het hart vormt van de Monza die met 230 km/u voor zijn tijd een van de snelste motoren in productie was. Niet slecht voor een motorfiets met een vermogen van ongeveer 80 pk. De Boxer/Monza was echter ongeveer twee keer zo duur als zijn Japanse tegenhangers, mede dankzij een eersteklas technische uitrusting met aluminium wielen, een drievoudig Brembo-schijfremsysteem, een spectaculair uitlaatsysteem met vier geluiddempers en een kuip in volledige jaren 70-stijl.

Het te koop aangeboden model lijkt in uitstekende staat te verkeren en werd voor het laatst gebruikt in december 2021, heeft een kilometerstand van ongeveer 18.500 km en is bestemd voor rijke verzamelaars die van Italiaanse motorfietsen houden. De door Bonhams voorgestelde prijs ligt tussen 40.000 en 50.000 pond, tegen de huidige wisselkoers zo’n 48.000 en 60.000 euro, een waarde die in de toekomst nog zou kunnen stijgen. Eerder werd de andere Boxer, ook geregistreerd in het Verenigd Koninkrijk, eveneens op Bonhams voor 66.143 euro verkocht.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen