13 C
Nederland
zaterdag 25 juni 2022

Extreem veel insecten verwacht

Zomerrijders weten niet beter, doorrijders herkennen het moment dat de winter definitief voorbij is aan het verdwijnen van de pekelzweem op het vizier, gevolgd door enkele ‘heldere’ dagen, waarna die ene splut midden in het zicht andere barre tijden aankondigd.

Insecten op het vizier horen helaas net zo bij motorrijden als verkleumen tot op het bot of juist verdrinken in je eigen zweet. En het slechte nieuws is, omdat onze doorrijders deze winter bij lange na niet genoeg gekleumd hebben vanwege het totaal ontbreken van enige vorm van winter, dat veel insecten de ‘winter’ overleefd hebben. gebrek aan deze natuurlijke uitdunning betekent dat het zoemende, kruipende, kriebelende en stekende spul nu volop met elkaar in de weer is om de zaden des onheil te planten.
Ofwel, je ziet het niet, maar een enorme hoeveelheid aan eitjes is zich nu in razend tempo aan het ontwikkelen en naar verwachting zal het aantal aan muggen, wespen en ander vliegend gespuis ongekende vormen aannemen.

Dat je het maar even weet…

Om je alvast een beetje voor te bereiden, hier alvast wat tips om met het naderende onheil om te gaan:

1. DRAAG EEN COLLETJE
Al is het maar flinterdun, het voorkomt dat insecten je kraag invliegen en je daar of helemaal gek kriebelen of pijnlijk steken. Beide gevallen zijn slecht voor je concentratie op de motor.

2. DOE JE VIEZIER DICHT
Een open deur, maar echt, zorg voor een helm met goede ventilatie, want een open vizier is vragen om ellende. Denk maar eens terug aan de laatste keer dat je het deed en aan het feit dat het eigenlijk altijd uitdraait op een vlieg in je oog of eentje die zo lekker doorschiet tot bij je oor.

3. VEEG NIET!
Hoe irritant dat uiteengespatte karkas recht voor je ogen ook is, weersta de neiging ‘m weg te vegen. Het wordt namelijk ALTIJD erger.

4. REINIGEN
De goedkoopste oplossing om die aangekoekte insectenresten te verwijderen is simpelweg een natte doek over je vizier te leggen en die een kwartiertje tot een half uur in te laten trekken. Daarna even met wat zeepsop ontvetten en klaar ben je.
Veel sneller gaat het nog met de speciale vizierreinigers die je in iedere motorzaak kunt vinden. Meteen na het sprayen afvegen en je vizier is weer glashelder. Laat je de boel eerst een week aankoeken, dan is het raadzaam eerst de natte doek-methode te gebruiken om de boel wat voor te weken.

Meer tips zijn altijd welkom, dus voel je vrij hieronder te reageren en je mede motorrijders de zomer door te helpen!

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen