donderdag 1 december 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Feit of Fabel: Yamaha is enkel goed voor motorfietsen.

Ja, de kop boven dit artikel klinkt misschien wat veroordelend, maar zo bedoelen we het niet hoor. Het is namelijk een fabel dat Yamaha enkel goed zou zijn voor motorfietsen.

Net als veel andere Japanse fabrikanten is Yamaha een technisch conglomeraat. De Yamaha motorfietsen en scooters kennen we natuurlijk en ook de buitenboordmotoren doen een belletje rinkelen. Natuurlijk is ook de welbekende instrumententak van het bedrijf bekend. Sterker nog, in die instrumenten ligt de oorsprong van het bedrijf dat 1887 werd gestart door Torakusu Yamaha.

Verbazing

We dachten op de redactie dat we na al die jaren wel zo’n beetje alle activiteiten van Yamaha kenden. Verbaasd waren we dan ook toen we bij toeval leerden dat het Japanse bedrijf ook een productielijn in Iwata heeft die zich met auto’s bezighoudt. In 2015 leerden we al wel dat het merk met auto’s bezig zou zijn. Dit jaar zouden die projecten officieel gestaakt zijn.

Maar dat wil niet zeggen dat Yamaha volledig uit de auto’s is gestapt. Het merk bouwt namelijk nog steeds motorblokken die voor de auto-industrie bedoeld zijn.

Formule 1

In 1997 verscheen er een speciaal voor de Formule 1 geproduceerd motorblok. Een V10 met dubbele bovenliggende nokkenassen. Een uniek bouwsel waarvan je de foto bovenaan dit bericht ziet. Maar Yamaha is ook in de reguliere automarkt te vinden.

Toch zijn ook dat flinke bouwsels. Opvallend is het overigens dat de motoren veelal enkel in de Verenigde Staten worden gebruikt in modellen. De bekndste auto’s met een Yamaha-motor? Nou een Lexus LFA bijvoorbeeld, met een dikke 4.8 liter V10. Ook Volvo kiest voor Yamaha. Dat doen ze in hun XC90 V8 die, zoals zijn naam doet vermoeden, een V8 van Japanse makelij heeft. Die werd volledig vanaf nul gebouwd voor de SUV overigens omdat Yamaha nog geen ervaring had met achtcilinders in een V-opstelling.

Een Ford Taurus uit 1992 kan zomaar bedeeld zijn met een 3.0 V6. Dat zorgde overigens binnen Ford wel voor een relletje, want het is natuurlijk ongehoord dat een ‘degelijke’ Taurus SHO een volboed Ford Mustang Foxbody V8 eruit kan trekken.. Oeps.

Dus. Komt er met Kerst misschien een triviantvraag over Yamaha, bedenk dan dat ze ook in de autowereld flink vertegenwoordigd zijn, zij het wat buiten het zicht.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

2 Reacties

  1. Behalve de boven genoemde bezigheden bouwt Yamaha ook diesel motoren voor boten. Niet te verwarren met Yanmar diesel motoren. Dat is een andere bedrijf waar Yamaha overigens wel samen boten mee bouwt.

Reacties zijn gesloten.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen