13 C
Nederland
zaterdag 13 augustus 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Fonzie’s Triumph-custom brengt dik 200.000 euro op

Fans van de sitcom Happy Days uit 1974-1984 zijn misschien blij om te weten dat een van hun bekende vrienden weer is opgedoken. We hebben het over de Triumph Trophy 500 waarop Arthur Fonzarelli in de serie reed. De motorfiets is vorige week geveild en verkocht voor $231.562 USD.

Fonzarelli (beter bekend als Fonzie of The Fonz) reed het grootste deel van de show op een Triumph uit 1949, hoewel hij in sommige scènes ook een Shovelhead had. Naar verluidt waren er ook andere motoren bij betrokken. En door het overdubben klonk de viertakt Triumph vaak als een tweetakt.

Zeldzame 1985 BMW R80 G/S Paris-Dakar op de veiling

De motor van de Fonz was op punten aangepast, waaronder een ander stuur, verwijderd voorspatbord, zilverkleurige lak op de tank. De legendarische Californische stuntman/racer Bud Ekins bouwde de Triumph voor de show, samen met twee andere. Maar die werden na het beëindigen van de show gestolen.

Nadat de opnames halverwege de jaren ’80 waren gestopt, kwam Fonzie’s motor terecht bij een Britse motorfietsenspecialist in Oakland, waar de eigenaar hem wilde gebruiken als donor voor andere machines. Maar een artikel in een tijdschrift over de motor overtuigde hem van het tegendeel. Uiteindelijk kwam de Triumph de afgelopen tien jaar een paar keer op een veiling terecht. De laatste keer dat de moorfiets te koop stond, was in 2018. De eigenaren verwachtten toen dat de motorfiets 200.000 dollar (€ 175.000,-) zou opbrengen. Dat bedrag hebben ze nu ruim overschreden.

Het is een hoop geld voor een motorfiets, maar het is een vintage met voor die tijd correcte aanpassingen, plus de hand van Bud Ekins, plus jarenlang gebruikt door een tv-jeugdicoon. Als er ooit een motor was die voorbestemd was om veel geld op te brengen, dan zou het deze zijn. Het maakt niet uit dat Henry Winkler, de man die Fonzie speelde in de show, doodsbang was voor motorfietsen en er niet op kon rijden. Elke keer als je hem op de motor zag, duwde-ie ‘m uit beeld…

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen