Gebruik motorfiets stijgt flink

De motorfiets is aan een flinke opmars bezig. De verkopen van zowel nieuwe (+4,7%) en gebruikte machines (+11%) braken het afgelopen jaar records. Maar ook het gebruik volgt deze ontwikkeling met gelijke tred. Uit een onderzoek dat RAI Vereniging onlangs door Direct Research heeft laten uitvoeren blijkt dat ruim de helft van de motorfietsbezitters (52,1%) in de winter gewoon blijft doorrijden. Een derde (29%) geeft zelfs aan in de winter juist meer of veel meer te zijn gaan rijden vanwege het milde(re) klimaat. 

Het is een tendens die past in het beeld van de afgelopen jaren, waarbij steeds meer mensen vaker de motorfiets pakken of de overstap maken naar dit praktische vervoersalternatief. Dankzij de zachtere winters vormen de weersomstandigheden nauwelijks nog een belemmering om er met de motorfiets op uit te trekken en een unieke mogelijkheid om alle maanden van het jaar ontspannen te blijven rijden. Zeker nu de behoefte om even uit je ‘coronabubbel’ te komen en het hoofd leeg te maken bij veel mensen groeit. Sterker nog: voor een groeiende groep bezitters is de winterstalling voor hun gekoesterde machine tegenwoordig überhaupt nauwelijks een optie. Gewoon het hele jaar doorrijden luidt hun devies. RAI Vereniging voorzitter Steven van Eijck: “Voor dit weekend wordt fantastisch motorweer voorspeld. Geniet, maar met mate. Houdt je aan de corona regels, houdt rekening met elkaar en denk aan de medeweggebruiker.”

Innovatieve motorfietspakken

Bijna een op de vier respondenten (37%), noemt de gunstigere klimatologische omstandigheden als belangrijkste argument  om in de winter te blijven rijden. Voor 29 procent is het kunnen beschikken over beter materiaal – veilige en innovatieve motorfietspakken –  een doorslaggevende reden om dit te doen. Andere factoren zijn betere verkeersomstandigheden (29%), het kunnen omzeilen van files (24%) en het feit dat motoren een stuk veiliger zijn geworden (13%).’

Slimme features

De beschikbaarheid van geavanceerde zomer- en winterpakken draagt naar het oordeel van Van Eijck, in hoge mate bij aan het groeiend gebruik van de motorfiets tijdens de koudere jaargetijden. ‘Steeds vaker zijn motoren uitgerust met slimme features zoals handvatverwarming waardoor motorrijden, in combinatie met al dan niet verwarmde en van valprotectie voorziene kleding, onder alle weersomstandigheden uitermate comfortabel én veilig blijft.’Op de vraag aan de respondenten wat de belangrijkste maatregelen zijn die zij nemen om in de winter te kunnen blijven doorrijden antwoordt 68 procent dat goede motorkleding voor hen de grootste prioriteit heeft, gevolgd door het aanpassen van de rijstijl (61%), het goed in de gaten houden van de weersvoorspellingen (60%) en het regelmatig checken van het bandenprofiel (48%).

Substantieel veiliger

De resultaten van het onderzoek bevestigen volgens Van Eijck dat de gemotoriseerde tweewieler sterk aan belang wint als serieus en volwaardig dagelijks vervoersalternatief. ‘Enerzijds staat motorrijden symbool voor beleving, fun en vrijheid. Tegelijkertijd vormt de motor inmiddels een onmisbare en praktische schakel in de mobiliteitsketen, neemt weinig ruimte in beslag, is flexibel, leidt tot minder files en zorgt voor een betere bereikbaarheid. Met 1,5 miljoen bezitters van het A-rijbewijs is het potentieel enorm. Bovendien zijn moderne motorfietsen efficiënt, schoon en zuinig en niet in de laatste plaats, dankzij tal van actieve en passieve rijtaakondersteunende ADAS- systemen (active cruise control, ABS, traction control, remkrachtdosering etc.), steeds veiliger. ‘Maar’, benadrukt Van Eijck, ‘als je niet in de winter hebt gereden en je haalt dit weekend de motor van stal, let altijd op de staat van het onderhoud. Controleer even je bandenspanning en plan snel die zomercheck in de werkplaats als je dat nog niet hebt gedaan.”

Bron: Rai Vereniging

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

Bart Verhoeven is al jarenlang actief in de motorbranche als redacteur, presentator en videoproducent. Voor merken als MotorXperience, Motorklik, Promotor, MOTO73 en nu Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?