maandag 13 mei 2024

Geloof je ook in een Suzuki GSX-8R?

Met de geruchtenmolen op gang, zou er binnenkort een nieuwe middelzware Suzuki-sportmotorfiets kunnen komen.

De huidige selectie van middelzware Japanse motorfietsen lijkt de weg te volgen van het middelzware assortiment van Kawasaki – die al in 2008 met middelzware tweecilinders motorrijders verleidde – en Yamaha – die veel succes heeft met hun tweecilinder. Europese merken en Honda lieten verstek gaan, maar maken hun achterstand met rasse schreden goed. Honda bijvoorbeeld met met de Hornet CB750 een concurrent voor de Kawasaki Z650 en Yamaha MT-07. De XL750 Transalp is een antwoord is de Yamaha’s Ténéré 700 en Kawasaki Versys 650. Ondertussen is het verhaal bij Suzuki min of meer hetzelfde: een parallel-twin met een 270-graden krukas die te vinden is in een naked (GSX-8S) en een adventure (V-Strom 800DE).

Yamaha heeft met zijn CP2-motor alle modellen gedekt. De MT-07 is de naked, de XSR de neo-retro, pseudo scrambler. De Tenere 700 is natuurlijk de avontuurlijke-enduro-machine en de Tracer 7 GT is het aanbod op het middelzware sport-toersegment. Tot slot is de YZF-R7, de supersport en spirituele opvolger van de YZF-R6.

Hetzelfde geldt ook voor Kawasaki, dat met de naked Z650, neo-retro Z650RS, sportieve Ninja 650 en avontuurlijke Versys 650 alle smaken in huis heeft.

Suzuki V-Strom 800DE Rally Edition – Avontuurlijke Motorfiets

Als we het hebben over de YZF-R7, lijken sportmotoren met parallel-twins tegenwoordig erg populair te zijn. En inderdaad, het is duidelijk te zien waarom. De Aprilia RS 660 is een geduchte concurrent in het middelzware segment, en de nieuwe motorfietsen van verschillende Chinese fabrikanten die eraan komen, zijn ook allemaal uitgerust met parallel-twin.

Wat als Suzuki bezig zou zijn met een nieuwe sportmotorfiets gebaseerd op de GSX-8S, misschien een GSX-8R? Inderdaad, enthousiastelingen over de hele wereld hebben de motorfiets al in gedachten bedacht, nog voordat deze werkelijkheid is geworden. Een video van het YouTube-kanaal Mich Superbike toont een speculatieve weergave van de motorfiets.

Als Suzuki een GSX-8R zou bouwen met dezelfde technische uitrusting als die van de GSX-8S, dan is er geen twijfel dat we een behoorlijk krachtige sportmotorfiets in handen zouden hebben. De 776cc-parallel-twin van Suzuki is immers een krachtig motorblok, met 82 pk en 78,6 Nm tot zijn beschikking. Het zou gemakkelijk de YZF-R7 overtreffen qua prestaties. Als je het zo leest, zou je bijna geloven dat de Suzuki GSX-8R al dit najaar wordt gepresenteerd.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

1 Reactie

  1. Zijn er mensen die op deze motor zitten / zaten te wachten?
    Zal net als (bijna) alle Suzuki’s de zwaarste in hun klasse worden.

Reacties zijn gesloten.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen