maandag 15 juli 2024

Gerucht: Husqvarna Norden 901 Expedition

Geheimen blijven nauwelijks geheimen in het digitale tijdperk en Husqvarna vormt daarop geen uitzondering. Tijdens een dealerbijeenkomst van de Pierer Groep zijn namelijk foto’s uitgelekt van wat een nieuwe versie van de Norden 901 lijkt te zijn. Hij heet de Expedition en het is een touring-versie van de Zweedse reis-enduro, met compacte zijtassen en een robuustere skid plate.

Husqvarna Norden 901 wint 2022 Good Design Award in Japan

Met het oog op lange ritten is er ook voorzien in een verwarmd zadel en handvatten, een bredere en meer beschermende ruit, een GPS-houder, connectiviteit en bijgewerkte graphics. Uit de foto’s kan het natuurlijk niet worden bevestigd, maar het lijkt erop dat de motorfiets ook een mapping bij krijgt: Explorer. Die is waarschijnlijk bedoelt om de pk’s tijdens ontspannen ritten te beperken.

Technisch gezien zal de Expedition niet veel afwijken van de basisversie met het KTM LC8c-blok. De paralleltwin is gegroeid naar 889,5 cc en levert in deze configuratie 105 pk. De motorfiets wordt gekenmerkt door een sterk offroad-gevoel dankzij het 21″ voorwiel (het achterwiel is 18″) en de WP-vering. Daarvan kunnebn we zeggen dat de 43mm APEX-voorvork wordt ingeruild voor de 48mm-XPLOR unit.

De ‘touring’-uitrusting wordt gecompleteerd door een breed zadel, een hoog stuur, valbeugels en een grotere kuip. Afgezien van de zadeltassen, die klein lijken (ze doen denken aan die op de eerste KTM SMT 990), heeft de Expedition alles wat nodig is om comfortabel en vooral leuk te kunnen toeren. Wanneer we ‘m te zien krijgen? De deadline is vrijwel zeker dit najaar, wanneer de grote merken alle nieuwigheden voor 2024 zullen presenteren.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen