zaterdag 24 februari 2024

Husqvarna Norden 901 wint 2022 Good Design Award in Japan

Husqvarna’s eerste adventure bike heeft een 2022 Good Design Award gewonnen van het Japan Institute of Design Promotion. Elk jaar maakt het JIDP Good Design Award winnaars bekend in een aantal categorieën, zowel materieel als immaterieel.

De officiële verklaring luidt gedeeltelijk: ‘Adventure fietsen moeten visueel de functie en prestaties hebben om veilig lange afstanden af te leggen op offroad en verharde wegen. De Norden 901 handhaaft de stijl van adventure bikes en biedt tegelijkertijd een moderne look die de specialiteit is van een Scandinavisch merk.’

‘Door een designtaal te gebruiken, bereikt hij een hoge functionaliteit met een methode die afwijkt van de conventionele ruwe uitdrukking. Zijn strakke uiterlijk is fris. Als eerste adventure-model van Husqvarna is de carrosserie met monotone en gele accenten jeugdig. Het geeft een sterke indruk en drukt de eenheid van het merk uit,’ gaat de motivatie verder.

Kiska-ontwerper Marcello Basilio wordt op de officiële galerijpagina voor de 2022 Good Design Award specifiek genoemd voor de Norden 901. Dit betekent dat de motorfiets wordt vermeld in de online GDA-galerij, uiteraard een officiële onderscheiding en certificering krijgt en ook het speciale G-merk mag gebruiken om de bekroonde status aan te geven. Daarnaast werkt de JIDP samen met een aantal andere internationaal erkende ontwerporganisaties over de hele wereld.

Husqvarna Heritage-serie, een knipoog naar het verleden

Hoe verloopt de verkoop van de Norden 901? Pierer Mobility AG, het moederbedrijf van Husqvarna, splitst zijn verkoopverslagen niet op per model. In het halfjaarverslag van 2022 merkte het bedrijf op dat het wereldwijd in totaal 34.737 Husqvarna-motorfietsen heeft verkocht, verdeeld over alle modellen. Het is onduidelijk hoeveel daarvan Norden 901’s waren.

Dat is een lichte stijging van het aantal verkochte Husqvarna-motorfietsen op jaarbasis in vergelijking met 2021, toen 33.681 Husky’s werden verkocht in dezelfde periode. Hoewel de totale verkoop van de drie merken van Pierer (KTM, Husqvarna en GASGAS) in de eerste helft van 2022 is gedaald (114.159 verkochte motoren van alle drie de merken in de eerste helft van 2022, vergeleken met 133.858 verkochte motoren in dezelfde periode in 2021), lijkt de daling bij KTM te liggen. Zowel Husqvarna als GASGAS laten over die periode hogere verkoopcijfers zien op jaarbasis.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen