HAN gaat groen

De studenten autotechniek zijn altijd baanbrekend bezig en regelmatig komen daar zeer interessante resultaten uit. Zo hebben ze op 14 juni een belangrijke dag ineengezet op het Midlandcircuit in Lelystad. Allereerst wordt daar dan een Ecomarathon verreden, waarbij deelnemers moeten zien zo zuinig mogelijk te rijden. Dat gaat natuurlijk niet zomaar, de voertuigen moeten worden gemaakt voor een budget van maximaal 1000 euro en er moet rekening worden gehouden met enkele eisen aan het voertuig, meestal aangaande veiligheid.

De marathon wordt verreden op een bochtig parcours, waarbij de deelnemers ook nog eens een gemiddelde snelheid van dertig kilometer per uur moeten zien aan te houden. Bij voorgaande edities zijn al verbruikscijfers van 1 op 300 tot 1 op 350 behaald. Met de voortschrijdende techniek moeten die cijfers misschien wel verbeterd kunnen worden.

Daarnaast wordt van de gelegenheid gemaakt om een Zero uit te melken, wat betekent dat de motor in de praktijk van volle lading tot absoluut leeg gereden wordt. Een volgauto zorgt voor een veilige terugkeer. Met deze gegevens willen de studenten de huidige stand van zaken weten, waarna ze zelf aan de slag gaan met de ontwikkeling van een eigen elektrische motor.

Hun eisen zijn echter ietsje zwaarder: de motor zal minstens 100 kilometer op een accu moeten lopen, ongeacht de manier van rijden. Rustige chauffeurs zullen daarna beloond worden met extra actieradius, maar ook de Lorenzo’s onder ons zullen dus minstens 100 kilometer moeten kunnen halen…. We zijn benieuwd wat hier uit gaat komen, maar zullen nog even geduld moeten hebben. Het project duurt een jaar of drie…

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?