dinsdag 21 mei 2024

Harley-Davidson werkt aan een supercharged motor

Momenteel zijn turbomotoren nog zeldzaam, maar intussen verschijnen er van steeds meer fabrikanten octrooitekeningen waaruit blijkt dat er gewerkt wordt aan blokken met een turbo of supercharger. Harley-Davidson is de volgende in het rijtje die werkt aan een supercharged motor.

Bij een motor met supercharger denk je meestal aan superbikes met extreem vermogen en extreme topsnelheden. Een supercharged motor verwacht je niet van Harley-Davidson. Superchargers kunnen ook worden gebruikt om de naleving van emissievoorschriften te vergemakkelijken.

In het huidige octrooi zie je een Big Twin en hoe Harley-Davidson de technologie ermee combineert. Naast tekeningen van de supercharger zelf, is te zien hoe hij wordt aangedreven door de krukas van de motor, via een verborgen riemaandrijving en via een mechanische poelie. De tekeningen tonen ook de inlaat- en uitlaatopeningen.

Harley-Davidson zet in op automatisering

Aangezien je met een riemaandrijving rekening moet houden met enige rek, werd de supercharger aan het carter bevestigd met een zelfstellende beugel.

Wat is Harley-Davidson van plan met een supercharged motor?

Wat Harley-Davidson werkelijk van plan is met een supercharged blok, is nog te vroeg om te zeggen. Een octrooi betekent niet noodzakelijkerwijs implementatie in een productiemodel. Maar aangezien veel fabrikanten aan de technologie werken, is het zeer waarschijnlijk dat in de toekomst verschillende modellen met drukvulling op de markt zullen komen.

Bron: Free Patents Online

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen