Het resultaat van dashcams

Net nu in de huidige MOTOR Magazine een opiniestuk staat  over dashcams en het verbod daarop in enkele landen, komen we dit filmpje tegen. Een automobilist is gefrustreerd omdat een motorrijder vooraan komt staan bij de verkeerslichten en besluit ‘m koste wat kost niet voor te laten.

Terwijl de man op de motorscooter zich onbewust is van de aanval van het sportwagentje en alvast zijn knippertje aan doet om rechtsaf te slaan, jaagt de automobilist de motorrijder haast de dood in door ‘m met een rotgang (ongelijke strijd…) rechts in te halen.

Op zich valt er wat te zeggen over het feit dat de motorrijder daar eigenlijk niet vooraan had gaan mogen staan (doorgetrokken streep), maar het gelijk halen van de automobilist valt absoluut in de categorie levensgevaarlijk.

De beste man heeft er zelfs zijn hobby van gemaakt om alles wat hem in het verkeer tegenstaat online te plaatsen en we kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat hij het er soms ook gewoon om doet en daar zit ‘m nou net de kneep. In dit geval had hij de motorrijder gewoon kunnen filmen om zijn frustratie duidelijk te maken, maar in plaats daarvan besloot hij ook nog op een levensgevaarlijke manier zijn gelijk te halen.

Het dashcam/actioncam-verbod in sommige landen wordt daar verdedigd met de privacy van derden indachtig, maar ook met in het achterhoofd dat mensen zich met een camera ook anders, vaak riskanter, gaan gedragen, hetgeen hier wel aardig wordt getoond. Je kunt bovendien je vraagtekens zetten bij de privacy van zijn ‘slachtoffers’.

In eerste instantie staan de meeste motorrijders op hun achterste benen als je aan hun cameraatje dreigt te komen. Logisch, want het is gewoon leuk om een mooie route op vakantie nog eens terug te kunnen zien, maar na het zien van dit filmpje kun je wellicht ook begrip op brengen voor het verbod op die dingen. Hoe sta jij hierin?

 

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.