zondag 2 april 2023

Hoe deed de motormarkt het in het Verre Oosten?

In het Verre Oosten steeg de omzet van de motormarkt in oktober met 5%, maar voor heel 2020 wordt een recorddaling verwacht.

De motorindustrie in het Verre Oosten verwacht in 2020 het grootste verlies in de afgelopen 70 jaar. Na het derde kwartaal is er 21,6% aan omzet verloren gegaan, maar in oktober is de omzet uiteindelijk gestegen met 1,4 miljoen stuks (+5,3%). Maar in de eerste tien maanden van 2020 is de omzet met 9,5 miljoen (-25,7%) gedaald tot 3,2 miljoen ten opzichte van de corresponderende periode van vorig jaar.

Helaas is 2020 echt verschrikkelijk voor de regio. Het Verre Oosten werd zwaar getroffen door Covid-19. Ondanks dat alle landen maximale voorzorgsmaatregelen hadden genomen om verspreiding van het virus tot een minimum te beperken.

Motormarkt Duitsland gaat als een dolle

Na een positief begin van het jaar evolueerde de stemming van de bevolking naar negatief. De vraag naar nieuwe motoren werd getroffen door lock downs waartoe overheden besloten. Daar waren zowel fabrieken als distributeurs betrokken. De omzet in het eerste kwartaal eindigde bij 3,42 miljoen, een daling van 8,3%.

Heftig tweede kwartaal

Het tweede kwartaal was nog zwaarder. Vooral in Indonesië en op de Filippijnen werden grote verliezen genoteerd. Slechts 1,4 miljoen motoren werden er verkocht waardoor het eerste semester van 2020 eindigde op 4,83 miljoen, een daling van 33,3%.

Tegen de verwachtingen in was de trend in het derde kwartaal nog steeds zeer negatief. Er werd gehoopt dat de vraag naar motoren in twee van de grootste markten zou aantrekken, maar opnieuw waren de resultaten in Indonesië en de Filippijnen zeer teleurstellend. In het derde kwartaal daalde de omzet in de regio met 21,6%. Pas in oktober was er een eerste schamele positieve maand met 1,4 miljoen verkopen (+5,3%).

In de eerste tien maanden van het jaar bedroeg de omzet 9,5 miljoen (-25,7%). Dat komt neer op een verlies van 3,2 miljoen stuks ten opzichte van de overeenkomstige periode van 2019.

Indonesië heeft in 2020 een enorme 34,9% verloren, de Filippijnen zijn met 28,1% gedaald, Thailand verloor 10,7%, Vietnam 15,8%, Maleisië 15,92%, Cambodja 19,2%. Maar koploper is het kleine Singapore met -38,6%!

Bron: Motorcycles Data

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image