Een dijkverbod voor motorrijders

Op een vrije zondagmiddag rijd je met mooi weer vast wel eens zomaar een rondje. Hierbij ga je natuurlijk niet alleen maar kachelen over de snelweg, maar kies je liever de mooiste wegen. De gekozen route leidt je naar een leuke dijkweg. Maar ineens er staat een bord: ‘verboden voor motorrijders’. Ander verkeer rijdt door, jij moet omkeren. Kun je het je voorstellen? 

Dat motoren worden geweerd op bepaalde wegen is niets nieuws. Onder een eerder artikel op MOTOR.nl vertelde een lezer dat niet alleen de snelheid, maar vooral het geluid van motorrijders voor overlast zorgt. “Als ik op zaterdag of zondag wakker wordt weet ik vaak al of het mooi weer is. De knetterende en jankende motoren hoor ik dan op de dijk voorbij rijden (scheuren). Dit geeft even een fijn gevoel dat motorgeluid, maar aan het einde van de dag ben ik de herrie meer dan zat.”

Ook in de gemeente Lingewaard is het de werkelijkheid. Daar geldt sinds oktober dit jaar een dijkverbod voor motorrijders. Recreanten en omwonenden zouden last hebben van motoren. Alleen bestemmingsverkeer is er nog toegestaan. De nabije horeca is nog wel bereikbaar, maar vindt het verbod bezwaarlijk. Veel van de gasten zijn motorrijders, die nu misschien niet meer langskomen. Naast deze lokale gelegenheden maakt ook De Koninklijke Motorrijders Vereniging (KNMV) en de Motorrijders Actie Groep (MAG) zich zorgen.

De KNMV en MAG dienden een bezwaarschrift in bij de gemeente. Hierin gebruikten zij gegevens van de gemeente zelf om aan te tonen dat het besluit niet klopt. Bovendien gaf ook de politie al een negatief advies. Zij stelden het verbod niet te kunnen handhaven. Toch staan de verbodsborden er al wel en is volgens de gemeente het verbod dus van kracht. Ook al is er nog geen officieel verkeersbesluit. Hoe kan dat? “We hebben het een vermoeden dat het een politiek spelletje is. Dat er lokale politieke partijen achter zitten”, aldus het Hoofd Verkeer en Opleidingen van de KNMV. “Het besluit is op gevoel genomen en helemaal niet onderbouwd met cijfers of steekhoudende argumenten.”

Afgelopen november is de gemeente in gesprek gegaan met de KNMV en MAG. Het bezwaarschrift werd toen inhoudelijk behandeld. De verwachting is dat de gemeente er nog voor het einde van deze maand een uitspraak over zal doen. De verwachting van onder meer de KNMV is dat de gemeente het motorverbod gewoon in stand houdt. “We zullen dan overwegen om naar de rechter te gaan”, zo verkondigt het KNMV. “Wij betalen wegenbelasting en hebben toch ook het recht om over deze dijken te rijden?”  De uitspraak van de gemeente valt dan samen met het nemen van een officieel verkeersbesluit. In de tussentijd wordt het dijkverbod dus niet officieel gehandhaafd en kunnen motorrijders altijd wegkomen met het rijden op de mooie dijk. “Alle motorrijders kunnen gewoon zeggen dat ze bestemmingsverkeer zijn en op weg zijn naar de camping.”

Foto: Google

 

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.