vrijdag 19 april 2024

Honda viert 50 jaar Grand Prix Racing

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat Honda voor het eerst deelnam aan de koningsklasse van de wegrace. Eigenlijk begon Honda met racen in 1959 in de World Grand Prix, in de 125cc tijdens de Isle of Man TT. Twee jaar erna pakten de Japanners hun eerste zege en ook de kampioenschaptitel. 

Aangezien Honda vervolgens in 1966 instroomde in de koningsklasse, is het nu vijftig jaar geleden dat zij in de voormalige 500cc-klasse hun debuut maakte. De Honda RC181 verscheen toen voor het eerst aan de startlijn. Zij debuteerden hiermee in de openingsrace van dat seizoen. En goed ook, want zij pakten met een straatlengte van 26 seconden meteen de winst en daarna de wereldtitel voor fabrikanten.Sinds dat debuut heeft Honda 277 500cc en MotoGP Grand Prix gewonnen. Voor deze mijlpaal zetten zij voorafgaand aan de race van dit weekend hun eerste GP-machine, de RC181, voor een fotomoment naast de huidige RC213V. De RC181 met zijn luchtgekoelde 500cc viertakt viercilinder met vierkleppen met dubbele bovenliggende nokkenassen en de RC213V met een 1000cc 90 graden V4. Maakt ons wel benieuwd wat de huidige Honda-rijders met die vijftig jaar oude machine zouden kunnen..

 

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen