woensdag 7 december 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Iconische ANWB Harley Davidson zijspan uit 1949 onder de hamer

Dit is een persbericht. De redactie van MOTOR.nl is dus niet verantwoordelijk voor de inhoud. Heb je zelf een persbericht dat je graag op MOTOR.nl ziet? Dan mail je deze naar redactie@www.motor.nl.

Deze week wordt bij veilingwebsite Catawiki één van de meest iconische motoren van Nederland geveild. Het gaat om een zeer zeldzame en originele ANWB Harley Davidson zijspancombinatie uit 1949. De ANWB liet vlak na de oorlog 7 van deze opvallende geel geschilderde zijspanmotoren maken om gestrande reizigers weer op weg te helpen. De motor in de veiling is 1 van de slechts 2 overgebleven exemplaren uit die tijd. Wat de zijspanmotor extra bijzonder maakt is dat het gaat om een omgebouwde legermotor die de geallieerden na de oorlog in ons land achterlieten omdat het simpelweg te duur was om ze terug te verschepen naar de VS of Canada. En omdat voertuigen vlak na de oorlog schaars waren, gebruikte de ANWB deze Harleys als basis voor hun zijspanmotoren. Catawiki verwacht dat de ANWB Harley Davidson ongeveer 50.000 euro kan opbrengen.  

Banden vullen met gras
Door de slechte wegen hadden de Harley Davidson motoren van de ANWB het vlak na de oorlog enorm druk. Daarnaast moesten de wegen-wachters vanwege een tekort aan materiaal bij reparaties vaak improviseren. De banden vormden in die tijd vaak het grootste probleem. Ze gingen makkelijk stuk en omdat bijna al het rubber in de oorlog vaak was versneden tot schoenzolen was het lastig repareren. Om die reden werden lekke banden vaak opgevuld met gras. 

”De motor heeft een fantastische geschiedenis met mooie verhalen. De Harley speelde eerst als legermotor een rol bij de bevrijding van Nederland en later als wegenwachtmotor bij de wederopbouw in de jaren daarna. We verwachten dan ook belangstelling van zowel verzamelaars als musea”, aldus Catawiki. 

De veiling duurt nog tot en met volgende week dinsdag en is te bekijken via www.catawiki.nl/anwb

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen