donderdag 22 februari 2024

Jochen Zeitz benoemd tot CEO van Harley-Davidson

Grote verschuivingen bij Harley-Davidson, want Jochen Zeitz is benoemd als de permanente vervanger van Matt Levatich en laat het “interim” deel van zijn titel als President en CEO van Harley-Davidson met onmiddellijke ingang vallen.

De benoeming is op zich geen verrassing, want Zeitz was altijd favoriet voor de positie, nadat hij meer dan twee maanden geleden de tijdelijke baan had aangenomen.

Na het nieuws dat Harley-Davidson het businessplan “More Roads” voor een nieuwe bedrijfsstrategie, “The Rewire” genaamd, zou laten vallen, keert de Amerikaanse motorfabrikant terug naar een positie die nauwer aansluit bij waar het was voordat Levatich het roer overnam.

Om zijn zetel aan de top van Harley-Davidson te verdienen, moest Zeitz het hoofd bieden aan een proxy-gevecht met investeerder Impala Asset Management (2%), wat waarschijnlijk een factor is in Harley-Davidson’s “Rewire” plan, aangezien Impala de Harley-Davidson-raad aanspoorde om terug te keren naar zijn roots als een Amerikaanse cruiser-producent.

“Omdat de onzekerheid rond de COVID-19-crisis en het herstel voortduurt en gezien de belangrijke veranderingen die nodig zijn bij het bedrijf, toont het permanent aanstellen van Jochen als CEO zowel het vertrouwen van de raad van bestuur in hem als Jochen’s inzet om het bedrijf door deze buitengewone tijd te leiden,” zei Thomas Linebarger, die nu ook is benoemd tot president-directeur bij Harley-Davidson.

“Zijn twee decennia ervaring als Chairman & CEO van een toonaangevend wereldwijd bedrijf en merk, en zijn enthousiasme en vastberadenheid om bij elk onderdeel van het bedrijf een vraagteken te plaatsen op basis van zijn turnaround-ervaring is precies wat we nu nodig hebben om Harley-Davidson naar lange termijn succes te leiden. Hij heeft de ondubbelzinnige steun van de raad van bestuur”, aldus Linebarger.

Voordat hij naar de raad van bestuur van Harley-Davidson kwam, is Zeitz het meest bekend om zijn tijd bij het Puma athletic brand, waar hij achttien jaar lang (1993 tot 2011) voorzitter en CEO was. Jochen Zeitz was ook CFO van Puma van 1993 tot 2005.

Zeitz bleef voorzitter van Puma nadat hij van 2011 tot 2012 werd benoemd tot CEO van de divisie Sport en Lifestyle bij het luxegoederenbedrijf Kering (voorheen PPR). Vervolgens was hij van 2012 tot 2016 directeur van de Raad van Bestuur van Kering.

Deze aanstelling kan nog wel eens een cruciaal moment voor het iconische Amerikaanse merk worden.

Ten eerste zal de Duitser de activiteiten van het bedrijf moeten stabiliseren, aangezien de hele industrie zich aanpast aan het leven in de COVID-19-pandemie. Vervolgens zal hij een nieuwe bedrijfsstrategie voor Harley-Davidson moeten definiëren, die waarschijnlijk het toekomstige succes van het merk zal bepalen.

Hoe dan ook.. spannende tijden bij Harley-Davidson

Bart Verhoeven
Bart Verhoeven
Bart Verhoeven is al jarenlang actief in de motorbranche als redacteur, presentator en videoproducent. Voor merken als MotorXperience, Motorklik, Promotor, MOTO73 en nu Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen