dinsdag 21 mei 2024

Jopa-oprichter en directeur Johan Paus overleden

Johan Paus – oprichter en directeur van merkimporteur en cross- en motorkleding fabrikant Jopa Racing Products is gisteren overleden nadat hij al enige tijd ziek was. Paus overleed in het bijzijn van zijn vrouw Ine, laat Jopa ons weten.  Johan is 66 jaar oud geworden.

Dat Paus ziek was, bood hem wel de kans een afscheid en dankwoord te schrijven. Dat lees je hieronder.

‘Graag wil ik u bedanken voor de afgelopen 35 jaar. Dankzij u hebben wij Jopa kunnen opbouwen tot het bedrijf dat het nu is. Ik heb altijd, samen met mijn vrouw Ine, met heel veel plezier en de volle 100% inzet en enthousiasme geprobeerd ons bedrijf te runnen. Ik wil u dan ook hartelijk danken voor de gastvrije ontvangst en het vertrouwen dat u in mij en in Jopa heeft gehad. U heeft er mede aan bijgedragen dat Jopa is geworden tot wat het nu is, en daar ben ik zeer dankbaar voor!

Groet, Johan Paus’

In 1983 richtte Johan Paus Jopa – met de eerste letters van zowel de voor- als de achternaam – op en begon Paus vanuit zijn garage met de import van, toen nog, kleine merken als Sidi. Die garage ontgroeide het merk al snel, waarna Paus de zaak verhuisde naar het oude bankgebouw in het centrum van Enter. Daar ontstond het idee zelf motorcross-kleding te gaan produceren. JopaMX was geboren.

Ga anno 2019 naar een crossbaan waar ook in Nederland – en omliggende landen idem – als je daar geen crossers met Jopa-kleding ziet rijden, kun je linea recta naar de opticien. Jopa werd een echte naam in de motorcross. Johan Paus bleef al die tijd roerganger.

Ongemerkt een grote

Nog altijd in Enter, maar inmiddels in een enorm pand, zit Jopa Racing Products sinds een paar jaar op het industrieterrein tegen de A1. Ook het aantal merken dat Jopa importeert is over de jaren flink toegenomen. Met onder meer het importeurschap van Furygan-motorkleding, Forcefield-bescherming, ROOF- en Simpson-helmen en ook de officiële VR46-kledinglijn van Valentino Rossi, is Jopa ongemerkt een grote geworden. Sidi – het merk waar het mee begon – voert het Twentse bedrijf nog altijd.

Op donderdag 25 juli is er de gelegenheid te condoleren en afscheid te nemen van Johan vanaf 19.00 uur. Dit zal plaatsvinden in het pand van Jopa op Veldegge 8 te Enter. Vrijdag 26 juli zal Johan in besloten kring gecremeerd worden.

Namens de gehele MotorNL-redactie willen wij Johans vrouw Ine, de mensen van Jopa en iedereen die Johan Paus gekend heeft sterkte wensen met dit verlies.

Nick Enghardt
Nick Enghardt
Nick Enghardt, geboren op 14 december 1989. Druktemaker, techniek-nerd, liefhebber van oude motoren en een eindeloze bron van nutteloze (motor)feitjes. Werkt haast net zo lief aan zijn motoren als hij erop rijdt. Behalve dat Nicks motoren niet zelden stuk voor stuk stilstaan. Gelukkig maar dat hij MotorNL-testredacteur is en er dus altijd wel een nieuwe motor te testen valt.

1 Reactie

Reacties zijn gesloten.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen