Jumping Jacks Sarome Yamaha terug op het circuit en in het theater

28 jaar na de legendarische TT-overwinning van Jack Middelburg schalt het geluid van zijn 500cc Sarome Yamaha zondag 19 augustus tijdens de GAMMA Racing Day weer over de Drentse hei. Het unieke weerzien voor de volle Asser tribunes wordt aangeboden door BUOG, organisatoren van motor-muziek-theater-spektakel ‘Jumping Jack’, zoals Middelburgs bijnaam luidde.

In mei 2019 staan op het TT-circuit acht voorstellingen op de rol, met dertig theatertalenten, tientallen muzikanten en dansers en dertig racende motoren uit de jaren zeventig en tachtig. Een ode aan de in 1984 in Tolbert verongelukte legendarische motorcoureur. Acteur / regisseur Frank Lammers is zondag aanwezig op het TT-circuit om tijdens de demonstratie een toelichting te geven op het spektakel.

De motor waarmee Jack Middelburg in 1980 de TT Assen won in de koningsklasse wordt gerund door framebouwer Nico Bakker, de man die de motor ooit bouwde en de 500cc tweetakt Yamaha TZ wordt bestuurd door oud Grand Prix coureur Theo Bult. Bult is de enige Nederlander die op dezelfde dag in twee klassen het podium haalde tijdens de TT achter grote namen als Giacomo Agostini en Phil Read. Hij was ook aanwezig in 1981 in Silverstone toen Jack op magistrale wijze de Grand Prix van Engeland won. In de laatste bocht passeerde ‘Jumping Jack’, kassenbouwer uit Naaldwijk, de 3-voudige en destijds regerende wereldkampioen Kenny Roberts uit de Verenigde Staten.

Drents Museum met Egbert Streuer

Tere ere van de op handen zijnde tentoonstelling over motorcoureur Egbert Streuer, onthult het Drents Museum tijdens de GAMMA Racing Day op 19 augustus het compleet gerestaureerde, in de herkenbare ‘Lucky Streuer’ kleuren gespoten zijspan van de drievoudig wereldkampioen.

De tentoonstelling in het Drents Museum in Assen is een eerbetoon aan Nederlands meest succesvolle motorcoureur die bovendien volgend jaar 65 jaar wordt. Met zijn ruige baard en imposante snor was de in Assen geboren Egbert Streuer een opvallende verschijning in het rennerskwartier, hoewel hij liever bescheiden op de achtergrond bleef. In de internationale motorsport heeft Streuer, onder andere samen met zijn onafscheidelijke bakkenist Bernard Schnieders, meer bereikt dan welke andere Nederlandse coureur dan ook. Hij heeft niet alleen als enige Nederlandse coureur drie wereldtitels veroverd, maar heeft ook als enige Nederlander twee keer de TT in Assen gewonnen.

In de tentoonstelling Egbert Streuer – Nederlands meest succesvolle motorcoureur gaat het Drents Museum het verhaal van deze bijzondere Drent vertellen aan de hand van onder andere origineel beeldmateriaal op foto en film, trofeeën, motoren, kleding en erekransen. Daarvoor maakt het museum onder meer gebruik van het archief van de Asser organisator LDP International b.v. Directeur/oprichter Lee van Dam stond als teammanager aan de wieg van de grote (tabak)sponsordeals voor zijn provinciegenoot. Daarbij werd hij geholpen door de drie wereldtitels die de getalenteerde Drent bij elkaar reed.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.