Orkney Eilanden: Tombrider

Steek een schep in de grond en er komen graftombes, offerplaatsen of nederzettingen tevoorschijn die soms nog ouder zijn dan de piramides. Niet voor niets staan de OrkneyEilanden bekend als het Egypte van het Noorden. Wij maken er een prettige dodenrit. ‘De dood is zo gewoon voor ons, we speelden vroeger met schedels alsof het poppen waren,’ zegt een boerendochter. [sgpx gpx="/wp-content/uploads/gpx/orkney-eilanden-tombrider.gpx"] Jan Dirk Onrust Voor de Britten is John o’Groats, het plaatsje in de uiterste noordoosthoek van Schotland, het einde van de wereld. Nog iets verder liggen de Orkneys; 200 eilanden waarvan er twintig ...
Steek een schep in de grond en er komen graftombes, offerplaatsen of nederzettingen tevoorschijn die soms nog ouder zijn dan de piramides. Niet voor niets staan de OrkneyEilanden bekend als het Egypte van het Noorden. Wij maken er een prettige dodenrit. ‘De dood is zo gewoon voor ons, we speelden vroeger met schedels alsof het poppen waren,’ zegt een boerendochter. [sgpx gpx="/wp-content/uploads/gpx/orkney-eilanden-tombrider.gpx"] Jan Dirk Onrust Voor de Britten is John o’Groats, het plaatsje in de uiterste noordoosthoek van Schotland, het einde van de wereld. Nog iets verder liggen de Orkneys; 200 eilanden waarvan er twintig zijn bewoond. Je komt er via Gill’s Bay, een minihaventje vlakbij John o’Groats. Als ik in aan het begin van een frisse oktoberavond in het haventje aankom, staan er maar twee auto’s die naar de overkant willen. ‘Mr. Onrust?’, vraagt een verkeersregelaar met een namenlijst in zijn hand. ‘Welkom! Ik zie dat u het koud heeft. Wacht u gerust binnen in het havenkantoor. De kachel staat aan en er is warme soep. Als de boot in aantocht is, geef ik een seintje.’ Meestal word ik bij boten een vak ingeblaft en sta ik te verrekken van de kou, maar hier krijg ik dit. Ik hou nu al van Orkney. Dat komt ook omdat ik via de noordkust ben gekomen. Die is erg mooi.

Doorgaan met lezen?

Om verder te lezen heb je een abonnement nodig. Heb je die al? Dan kun je hier inloggen.

Wil je graag toegang? Kies dan één van onze abonnementen, dat kan al vanaf €2,50 per maand.

MotorNL Digitaal vanaf €2,50 per maand

Alle artikelen uit MOTO73 en Promotor lees je iedere dag vers online via onze Premium artikelen en bladerbare PDF magazines.

Of maak een keuze uit één van onze magazine abonnementen inclusief Digitaal Premium vanaf €4,-

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?