woensdag 4 oktober 2023

Kawasaki ZZX 1500-gerucht: 300 pk, turbocharged sport-toer

Kawasaki haalt mogelijk een 10 jaar oud project uit de kast om de ZZR 1400 te ontwikkelen tot een nieuwe supercharged sport-toer machine. Zal 2022 het jaar zijn voor de Kawasaki ZZX 1500?

Kun je je een monster voorstellen van 1500 cc met een turbocompressor? Het zijn belangrijke gegevens voor een sport-toer. Of in ieder geval een GT die je zoveel plezier geeft dat je rechterhand in brand staat als je aan het gas draait en een bocht uit accelereert. Ondanks dat vermogen zit je comfortaberl in het zadel. Het idee komt van Mich Superbike, die deze Kawasaki Ninja ZX-15R – of ZZX 1500 zo je wilt – heeft ontworpen. Zijn de dagen van de ZZR-1400 definitief geteld?

Misschien niet in Europa, maar op de Amerikaanse markt liggen de kaarten er anders bij. Daar is de Kawasaki GTR1400 – de meest monsterlijke en sportieve GT sport-tourer ooit! – nog steeds te koop. Niet onder die naam, maar als Concours 14. De ZZR-1400 heet er ZX14-R. Maar laten we de ZZX eens naast de H2, R of SX zetten. Wat ontbreekt er? Kawasaki heeft ons altijd verwend met krachtige motorfietsen, speciaal voor sporttoerrijders. En nu gaan er geruchten dat de ZZR-1400 ook in de Verenigde Staten uit productie zal worden genomen.

Kawasaki driewielerplannen zijn nog steeds levend, blijkt uit documenten

In het land van Stars and Stripes zijn motorfietsen met een absurd vermogen, die tot ongelooflijke acceleratie in staat zijn en je met de snelheid van het licht voorbij zoeven, heel populair. Daarom hebben diezelfde geruchten het over een nieuwe motorfiets voor 2022, een Kawasaki Ninja ZX-15R of ZZX 1500, uitgerust met een… turbo! Kawasaki is immers bijna verplicht om een antwoord te construeren op die andere raket; de Suzuki Hayabusa.

Mitchs idee zou het antwoord kunnen zijn: een 300pk-monster. Overdreven? Helemaal niet. Suzuki heeft opnieuw een precedent gecreëerd met de nieuwe GSX-1300R. Wordt het weer oorlog zoals de twee Japanse merken dat ook in de jaren ’80/’90 voerden? Waar zou het toe zou leiden? Waarschijnlijk naar niets. Maar dat is wat de motorrijder is; altijd zoeken naar het uiterste, naar alles en nog wat. Dus daarom welkom Kawasaki Ninja ZX-15R, ZZX-1500 of GTR1500.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image