Kiesadvies

foto: ANP

Een tijd geleden vroegen we verschillende politieke partijen hoe zij Nederland zien voor de motorrijder. Mocht je nog zweven en niet weten waar je voor wilt stemmen, hebben we een aantal punten voor je op een rijtje gezet. We vroegen CDA, Christenunie, D66, GroenLinks, 50Plus, PvdA, SGP, SP en VVD naar hun standpunt in een aantal relevante kwesties voor motorrijders. Fijn om te weten in ieder geval, is dat alle partijen ons zien als een groep om rekening mee te houden.

Op de vraag, “Verdient iemand  die per motor naar zijn werk gaat een (fiscaal) voordeel van de overheid, gezien het toenemend fileleed?” antwoorde enkel de SP, “Ja.” CDA, D66, GroenLinks, PvdA, SGP en VVD vinden dat een dergelijk voordeel voor motorrijders niet gegeven moet worden. De ChristenUnie en 50Plus hebben geen standpunt.

“Moeten er verkeerstechnische maatregelen komen om het motorrijden te bevorderen, zoals betere stalling of aparte rijstroken?” Ja, zeggen D66, 50Plus, SP en VVD. Nee, zegt GroenLinks. Het CDA, de ChristenUnie, de PvdA en de SGP hebben geen mening.

Voorstanders van de APK voor motoren – zoals de EU die graag zou zien – zijn: GroenLinks en 50Plus. De andere partijen zijn allemaal tegen. Dat GroenLinks hier voor is is niet geheel verrassend natuurlijk. Zij willen namelijk ook hoog inzetten op elektrische motoren. Verder geven ze vooral fiets, openbaar vervoer en andere schone vervoersmiddelen.

Verder is het interessant dat de SP motorrijders oproept om meer van zich te laten horen. We zouden ons moeten aansluiten bij belangenverenigingen – zoals de MAG – omdat die de overheid erop wijzen als er iets misgaat. Niet eens zo’n gek idee.

De PVV wilde niet meewerken aan onze enquete. Het enige wat wij weten over hun standpunt is dat ze de motorrijtuigenbelasting willen halveren. Dat zou de staatskas – volgens de PVV – twee miljard euro kosten.

Stem ze!

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.