Maximumsnelheid in Rotterdam naar 30 km/u

De huidige standaard maximumsnelheid van 50 km/u binnen de bebouwde kom gaat omlaag naar 30 km/u. Dit bericht plaatsten wij eind oktober. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde deze motie. Het is aan een gemeente zelf om te bepalen welke 50 km/u wegen er terug zouden worden gebracht naar 30 km/u. Een meerderheid van de gemeenteraad in Rotterdam wil de maximumsnelheid in de meest onveilige straten van de havenstad terugbrengen naar 30 km/u.

Voor de zomer van 2021 moet er een plan liggen waarin gemeenten samen met wijkraden en bewoners kijken wat de straten zijn met de meeste onveilige situaties. Deze straten worden als eerste aangepakt, andere straten volgen later.

Video: Nachtrit door Rotterdam met Jordy Dijkshoorn (De Likt)

Patrick Rugebrecht van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) geeft aan dat het een lastig proces gaat worden: “Het is geen kwestie van de bordjes omwisselen en klaar. Deze wegen zijn ontworpen om 50 kilometer te rijden. Als je daar alleen een limiet stelt, houden mensen zich er niet aan. Je moet een weg zo inrichten dat mensen 30 gaan rijden. Dus geen asfalt, maar klinkerbestrating en bijvoorbeeld drempels en versmallingen.”

Ook raadslid Jeroen Postma van GroenLinks vindt dat alleen een bordje met 30 ophangen niet voldoende is: “Je moet dan ook zorgen dat er niet harder kan worden gereden door middel van onder meer wegversmallingen voor fietsers, bredere fietspaden en stoepen, plantenbakken en  drempels.’’

Overigens onderzocht de gemeente Amsterdam eerder dit jaar al de mogelijkheid een maximumsnelheid van 30 km/u in te voeren voor de gehele hoofdstad.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

Visueel ingestelde allround creative die sinds 2014 actief is in de motorbranche. Brengt voor MotorNL offline en online samen.

Misschien vind je dit ook interessant?