vrijdag 1 maart 2024

Meer pk’s voor houders ‘licht’ rijbewijs

 

In het bezit van een zogenaamd 25 kW-rijbewijs en eigenlijk wel toe aan meer pk’s? Dan kunnen we je goed nieuws melden, want vanaf zaterdag 19 januari mag je namelijk een motor rijden met maximaal 35 kW, oftewel 47,6 pk. De regels zijn zo aangepast, dat je je eigenlijk in de nieuwe situatie A2 bevindt, zoals dat vanaf komende zaterdag gaat gelden. Bij de keuze van een eventueel meer vermogende machine moet je trouwens wel even rekening houden met twee regeltjes. Zo mag ie niet over meer dan 0,2 kW per kilo (was 0,16 kW bij het huidige ‘lichte’ motorrijbewijs) beschikken en als het een teruggevoerd exemplaar is, behoort de motor geen dubbel vermogen te leveren (dus niet meer dan 70 kW). Uiteraard stap je ook met deze nieuwe regeling na twee jaar over na een ‘normaal’ A-rijbewijs, zonder nog eens examen te moeten doen. Dat geldt niet voor de motorrijders die daadwerkelijk een A2-rijbewijs gaan behalen. Zij zullen namelijk na twee jaar A2’en nog een praktijkexamen moeten afleggen om met een ‘zware’ motor zoals een Suzuki Hayabusa op pad te mogen.   
 
Foto Jarno Schurgers
Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen