maandag 4 december 2023

Met 365 km/u op een Kawasaki H2R over een provincieweg!

Ter nagedachtenis van Burt Munro worden in Nieuw-Zeeland nog steeds events georganiseerd waar krachtige voertuigen met waanzinnige snelheden racen. Dat is de essentie van de evenementen die door de Landspeed New Zealand Association worden georganiseerd voor liefhebbers van snelheid. De recordwedstrijd begon op 6 maart in Reporoa op Goudies Road, waar de Kawasaki van Scott Wilkins een topsnelheid van 364,5 km/u en een tweerichtingsgemiddelde van 358,4 km/u haalde. Dit alles gebeurde op een 7 km lange asfaltweg (althans dat beweren ze, maar bij die snelheden voelt het als veel minder…) op het Nieuw-Zeelandse platteland. Scott Wilkins behaalde daarmee het Nieuw-Zeelandse snelheidsrecord op de weg.

De motorfiets die voor het record werd gekozen was een Kawasaki H2R, waarvan het blok met een centrifugale compressor werd afgesteld om meer dan 303 pk (van de oorspronkelijke 267). Het lijkt misschien een gemakkelijke taak om het gas open te houden tot de motorfiets 365 km/u haalt, maar bij die snelheden heb je ijzige zenuwen en serieuze controlevaardigheden nodig om de motorfiets op de weg te houden.

Stamboom Kawasaki Z-serie: eerbetoon aan een legende

Goudies Road is in Nieuw-Zeeland al minstens sinds 1996 een favoriet voor dergelijke prestaties. Met een lengte van 7 kilometer, die door de FIA is geverifieerd en erkend, is het centrale gedeelte van 2,7 kilometer absoluut vlak, met een totaal stijgingspercentage van minder dan 0,10%, terwijl de FIA-regels voorschrijven dat je binnen 1% moet blijven.

In de video (van Scott Wilkins’ YouTube-kanaal) krijgen we een glimp te zien van een van de recordpogingen en begrijpen we hoe smal een weg kan zijn bij een snelheid van 300+. In feite was de Kawasaki H2R al eerder het onderwerp geweest van een soortgelijk record, toen meervoudig World Supersport-kampioen Kenan Sofuoglu in 2016 de 400 km/u-barrière doorbrak. Die keer was de setting in Turkije, op de brede brug over de baai van Izmit in de Marmara Zee.

Scot Wilkins tijdens zijn recordpoging op een Kawasaki H2R.
Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image