13 C
Nederland
vrijdag 12 augustus 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Michelin zet miljoenen PET-flessen om in banden

Michelin gaat vol voor z’n duurzaamheidsdoelstellingen. In februari 2021 kondigde het Franse merk zijn plannen aan om tegen 2050 100 procent duurzame banden te produceren. Die ambitieuze mijlpaal zal niet gemakkelijk te bereiken zijn, maar de bandenfabrikant maakt grote stappen.

Onlangs ging Michelin een partnerschap aan met het Franse biochemiebedrijf Carbios voor zijn enzymatische recyclingtechnologie. Plastic flessen van polyethyleentereftalaat (PET) voor eenmalig gebruik nemen een groot deel van de jaarlijkse vervuiling voor hun rekening en Michelin wil ze nuttig aanwenden. Door gebruik te maken van Carbios’ proces, kan de bandenfabrikant PET plastic afval omzetten in versterkende vezels voor de Michelin-banden.

Michelin patenteert achteruit voor motoren

In combinatie met de enzymen van Carbios wordt het PET-plastic afgebroken tot twee gezuiverde monomeren. Michelin kan de ingrediënten vervolgens voor zijn doeleinden opnieuw polymeriseren tot nieuw PET op maat.

‘In 2019 kondigden we de productie aan van de eerste PET-flessen met 100% gezuiverd tereftalaatzuur (rPTA) uit de enzymatische recycling van gebruikte kunststoffen,’ zei wetenschappelijk directeur Alain Marty van Cabios. ‘Vandaag demonstreren wij met Michelin de volle omvang van ons proces door uit diezelfde gebruikte kunststoffen een gerecycleerd PET te verkrijgen dat geschikt is voor zeer technische vezels.’

In tegenstelling tot thermo-mechanische recycling behoudt de enzymatische aanpak van Carbios ook de kwaliteit van het product. Hoewel de groene doelstellingen van Michelin het hoofddoel zijn, willen ze de hoogwaardige prestaties van de band niet opofferen.

‘Wij zijn er zeer trots op dat wij als eerste technische vezels voor gebruik in banden hebben geproduceerd en getest, versterkingen gemaakt van gekleurde flessen die zijn behandeld met de enzymatische technologie van onze partner Carbios,’ verklaarde Nicolas Seeboth, directeur polymeeronderzoek bij Michelin. ‘Deze hoogtechnologische versterkingen hebben aangetoond dat ze identieke prestaties kunnen leveren als die uit de olie-industrie.’

Er is nog een lange weg te gaan voordat Michelin aanspraak kan maken op een 100 procent duurzame bandenproductie, maar het nieuwe recyclingprogramma voor PET-plasticafval is een grote stap in de richting van dat doel.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen