Mirjam Pol op vier wielen

Motor- en rallyrijdster Mirjam Pol kondigde onlangs aan dat zij in januari 2021 niet met haar motor aan de start zal staan van de Dakar rally. ‘Met pijn in mijn hart heb ik deze beslissing moeten nemen, de Dakar is toch dé rally waar ik elk jaar naartoe werk. Maar goed, nu gebruik ik deze periode om voor de nabije toekomst een goed meerjarenplan neer te zetten en daar de juiste ondersteuning bij te zoeken’, legt Mirjam uit.

Navigator in buggy

In september reed Pol, naar wat later bleek de enige internationale rally van dit seizoen, de Breslau rally. Door het Covid-19 virus vervielen andere wedstrijden. Mirjam: ‘Ik ben een sporter die een doel nodig heeft om scherp en gemotiveerd te blijven. Wat dat betreft is dit een moeilijk jaar. Maar toen kreeg ik, gelijk na de Breslau, een belletje van de Nederlandse buggyrijder Kees Koolen “Mirjam, ik zoek nog een navigator voor enkele wedstrijden en ik zat aan jou te denken, lijkt dat je wat?” Nu ben ik al wel vaker gevraagd te navigeren in trucks of auto’s maar telkens kwam het agenda-technisch niet uit of leek mij de rijder/navigator combinatie niet de juiste. Maar Kees, dat voelde gelijk anders. Ik ken hem al jaren, een ervaren Dakarman waar ik in 2009 zelfs samen mee in één team heb gereden, beiden op de motor.’

Foto UNLIMITED Media Team©

Mirjam Pol staat al sinds jaar en dag bekend als de beste Nederlandse navigator bij de motoren. En zo kwam Koolen uiteindelijk ook bij haar terecht. Koolen: ‘Ik heb goede ervaringen met motorrijders als navigator. Mirjam ken ik al heel lang, ik weet dat ze nooit fout rijdt.’

Gerard Jimmink: ‘Elke Dakar heb ik wel één keer geluk gehad’

Indrukwekkende palmares Kees Koolen

Koolen is de enige deelnemer ter wereld die in alle vijf klassementen de Dakar wist te finishen, respectievelijk op de motor, in de auto, op de quad, in de truck en in de SSV-klasse.

De Can-Am Maverick X3 waar Koolen het WK én ook de Dakar mee rijdt, is volgens Kees wellicht een kleine auto om te zien maar supersnel en heel comfortabel waardoor je er gevaarlijk hard mee kan rijden.

Vuurdoop

Enkele weken geleden beleefde Mirjam haar vuurdoop als navigator naast Kees Koolen in de Can-Am Maverick X3. De combi Koolen/Pol bleek prima te werken en samen hebben zij ondertussen ook een wedstrijd in Spanje gereden. In hun eerste wedstrijd wisten zij het podium te behalen, in Spanje een top vijf-klassering ook al finishten zij daar uiteindelijk niet met vier maar met drie wielen. Beiden gaan voor het hoogst mogelijke resultaat, ook als er onderweg een wiel afbreekt.

Mirjam Pol blijft motorrijder

Deze week is er koers gezet naar Portugal, waar het team, nog eenmaal in deze samenstelling, deelneemt aan de Baja Portalegre 500. Daarna zal Koolen met zijn vaste navigator Jurgen van den Goorbergh aan de start staan van de Dakar rally in de buggy.

Verlaat Mirjam Pol nu de motorwereld om als bijrijder te gaan navigeren? ‘Nee hoor. De samenwerking met Kees is goed bevallen en wie weet kan ik vaker invallen als navigator, maar ik ben en blijf een motorrijder in hart en nieren,’ aldus Pol.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?