13 C
Nederland
zaterdag 25 juni 2022

‘Moeilijke horde om te nemen voor Iwema’

Sportredacteur Jarno van Osch vreest voor de toekomst van Jasper Iwema na een slecht begin in het ‘Europese’ kampioenschap (het voormalige Spaans Open). Hij legt uit waarom. 

‘Stiekem, heel stiekem had ik gehoopt dat onze vorige GP-trots in het FIM CEV Repsol International Championship (een veredeld Spaans kampioenschap dat nu als Europese competitie te boek staat) had kunnen laten zien dat hij deze nieuwe kans gelijk optimaal benutte. Echter helaas, Jasper Iwema liet dit weekeinde op Jerez het tegendeel zien. Bij Team Machado op een FTR Honda kwam de Hooghalense coureur nauwelijks in beeld en moest genoegen nemen met twee puntjes. Nu is het een behoorlijk stevige competitie daar in Spanje, maar van een oud GP-coureur hadden we toch echt meer mogen verwachten.

Oké, Iwema had geen voorbereidingstesten met zijn nieuwe team en materiaal en dat helpt natuurlijk niet echt mee. Er was schijnbaar geen budget voor, maar via twitter laat Iwema weten dat er nu wel een test gehouden gaat worden in verband met de problemen die ze dit weekend tegenkwamen. Was het niet slimmer geweest om dat vooraf te constateren en dat niet tijdens een wedstrijdweekend uit te moeten vinden? Daar is toch juist een shakedown-test voor? Zonde, want dit kon Iwema zeker niet gebruiken. Niet goed voor zijn zelfvertrouwen en om zich te profileren als een sneller rijder die wel in de GP-paddock thuishoort.  

Wat dat betreft vrees ik dat het een zwaar jaar gaat worden voor Iwema en ik ben dan ook oprecht heel erg bang voor zijn toekomst in de racerij. De GP’s heeft hij al vaarwel moeten zeggen en om heel eerlijk te zijn, is dat ook niet vreemd na een bijzonder matig jaar bij RW Racing GP. Toch denken nog genoeg mensen dat Iwema zeker wel beter kan dan zijn prestaties van vorig jaar, maar een stijgende lijn heb ik na zijn tweede GP-seizoen niet meer kunnen ontdekken. Spijtig, maar soms is het dan inderdaad slimmer om een stapje terug te doen, om vertrouwen te kweken en te laten zien dat je echt wel de snelheid in je hebt om mee te doen op het hoogste niveau. Een heel moeilijke horde om te nemen voor Iwema, want het begin aan zijn tweede Spaanse avontuur (in 2008 reed hij ook in het CEV) doet vrezen.

Ik hoop dat hij het tegendeel nog kan bewijzen in de volgende races waar hij het op moet nemen tegen popelende en vooral zeer snelle racetieners. Echter, het lijkt erop dat Iwema op dit moment flink veel moeite heeft om aan te haken bij de toekomstige GP-coureurs. Of dat enkel te maken heeft met problemen aan het materiaal, dat betwijfel ik. Het lijkt mij meer een kwestie van een negatieve spiraal waar Iwema in terecht is gekomen. Hopelijk heb ik ongelijk, maar zoals wel vaker is gebleken; het is niet gemakkelijk om daar zomaar uit te springen.’  

Foto 2Snap

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen