dinsdag 21 mei 2024

Motivatie in de motocrosswereld: Een gesprek met Tim Gajser

Tim Gajser, vijfvoudig winnaar van het FIM Wereldkampioenschap Motocross (MXGP en MX2), opent zich in Mips’ nieuwste ‘Why we ride’-serie na een blessure-geplaagd seizoen waarin hij diep moest graven om weer op zijn best te komen.

Mede Team Mips-atleet en Amerikaanse mountainbike-crosscyclist Kate Courtney interviewt Gajser in de serie. Deze heeft als doel om in het hart en de geest van Team Mips-atleten te duiken. Daarmee wil Mips laten zien wat hen drijft. Het interview gaat in op de zelftwijfel van kampioen Team HRC over zijn terugkeer naar de sport. In februari kwam Gajser ten val tijdens pre-season-testen in Trentino, wat resulteerde in een gebroken rechterdijbeen, een operatie en een lange herstelperiode van zeven maanden. Hierdoor heeft hij het grootste deel van het Wereldkampioenschap Motocross 2023 gemist.

MXGP Turkije 2023: Tim Gajser is terug

Over zijn terugkeer naar MXGP na zijn herstel zei Gajser: “Als ik zou zeggen dat ik nooit aan mezelf twijfelde, zou ik liegen. Vooral bij terugkeer van een blessure zou ik me afvragen of ik het (het winnen van nog een kampioenschap) zou kunnen herhalen of zelfs beter dan dat zou kunnen worden? Ik probeer daar niet aan te denken, omdat ik geloof dat als je hongerig genoeg bent, er altijd een manier is om grotere dingen te bereiken.”

Motivatie

Gajser maakte een indrukwekkende terugkeer in de laatste vijf races van het seizoen, waarbij hij twee algemene overwinningen behaalde. Het interview gaat ook in op de druk die hij voelt om op topniveau te blijven presteren. Gajser voegt eraan toe: “Het winnen van één wereldkampioenschapstitel is niet gemakkelijk, het is super moeilijk. Er ligt veel druk op mij om mijn succes jaar na jaar te herhalen, samen met iedereen om me heen die ook die verwachting heeft.”

Het interview gaat verder in op het onderwerp motivatie en of dit in de loop der tijd verandert, of dat de liefde voor motocross nog steeds de reden is achter Gajser’s vastberadenheid om professioneel te blijven racen. Naast het ontdekken van Gajser’s reis, onderzoekt de serie ook veiligheid en risico’s in de motocross. Dit omvat het achterhalen van hoe je je zowel fysiek als mentaal kunt voorbereiden om risico’s te minimaliseren, en welke soort uitrusting motocross-rijders gebruiken om veilig te blijven, in de hoop andere rijders en atleten te inspireren om veiligheid serieus te nemen. Daarnaast kunnen ze hiermee de vaardigheden ontwikkelen, die ze nodig hebben om te gedijen in hun gekozen activiteit.

Jesse Busser
Jesse Busser
Jesse Busser werd op 27 januari 1998 geboren en had tijdens zijn vroege jeugd niet al te veel met tweewielers. Daar kwam spectaculair verandering in toen hij op zijn zestiende begon met scooterrijden. Toentertijd was de motor die hij later wilde rijden een Moto Guzzi Griso 750, maar nu is hij niet meer weg te slaan van zijn Suzuki DL-1000 V-Strom.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen