vrijdag 17 mei 2024

Motorfietsen van CES 2024: AI-technologie steelt de show

Elke januari trekt de Consumer Electronics Show (CES) techgiganten, automakers, elektronicamerken en startups naar Las Vegas. Met meer dan 40 categorieën toonde het evenement de laatste standen van de technologie, van Hyundai’s elektrische luchttaxi tot met stem bestuurde bidets.

Kunstmatige intelligentie (AI) stond dit jaar centraal. Volkswagen kondigde een digitale assistent aan, ondersteund door ChatGPT en Samsung onthulde een op AI gebaseerde robot. Elektrische motorfabrikanten waren ook aanwezig en met name de innovatieve onthullingen van Verge en Horwin stalen de show.

De stijl en de motor die op de velg is gemonteerd van de TS Ultra zijn net zo radicaal als de specificaties van het model.

Verge TS Ultra en Starmatter-software

Verge introduceerde het TS Ultra-model op CES 2023. Volgens het in Finland gevestigde bedrijf produceert deze vlaggenschip-elektrische motorfiets 201 pk, genereert hij 1202 Nm-koppel en heeft hij een topsnelheid van 200 km/u. De batterij van 20,2 kWh van de Ultra biedt naar verluidt 375 km (op één keer opladen) en laadt in slechts 25 minuten op van nul naar 80%. Als deze claims optimistisch klinken, worden ze alleen geëvenaard door Verge’s Starmatter-software.

Op CES 2024 lanceerde Verge een bijgewerkte versie van de TS Ultra, bewaakt door het Starmatter-AI platform. Met behulp van zes camera’s (drie naar achteren gericht en drie naar voren) en radarunits voor en achter, breidt het Starmatter Vision-systeem het ‘ruimtelijk bewustzijn’ van de rijder uit met een ‘360-graden weergave’ van de omgeving van de motorfiets. Het systeem geeft vervolgens potentiële gevaarmeldingen door aan de berijder via het nieuwe Starmatter TFT-display.

De op veiligheid gerichte sensoren zijn niet de enige hardware die elke beweging van de TS Ultra in de gaten houdt. Een GPS-module en een versnellingsmeter registreren ook voertuiggegevens, terwijl smartphone, Wi-Fi- en Bluetooth-compatibiliteit ervoor zorgen dat het model verbonden blijft. Door de verzamelde gegevens te verwerken en te analyseren, kan Verge’s AI krachtige ‘machine learning-modellen’ opbouwen die zich aanpassen aan het rijgedrag van de rijder.

Blind spot assistentie projecteert het beeld van de linkerachtercamera op het dashboard wanneer de berijder de linker richtingaanwijzer activeert. Om achteropkomend verkeer te vermijden, waarschuwt Starmatter Vision ook berijders voor snel naderende voertuigen.

Verge rust het topmodel al uit met veiligheidsvoorzieningen zoals tractiecontrole en ABS, evenals comfortfuncties zoals cruisecontrol. Het bedrijf is van plan om deze systemen en de Starmatter-algoritmen periodiek te verfijnen door middel van ‘diepe kernupdates’ via over-the-air (OTA)-technologie.

De eerste Ultras met Starmatter worden naar verwachting in het vierde kwartaal van 2024 geleverd en alle bestaande reserveringen zijn ‘geüpgraded’ naar deze met technologie beladen versie. Maar Verge is niet het enige elektrische merk dat de voordelen van kunstmatige intelligentie aanprijst.

De Senmenti 0 heeft de BMW CE 04 in het vizier, waarbij kleurenschema’s en futuristisch ontwerp worden overgenomen die doen denken aan de Duitse elektrische scooter.

Horwin Senmenti-serie

Het specificatieblad van de Horwin Senmenti 0 heeft een sensationeel karakter en is niet te overtreffen. Met zijn 894 Nm-koppel, 99 pk, en een topsnelheid van 201 km/u, lijken de geclaimde capaciteiten voor een stedelijke elektrische scooter behoorlijk overdreven. Supersnel opladen (0-80%) van de 16,9 kWh batterij zou minder dan 30 minuten vergen en Horwin geeft een bereik op van 300 km.

Net als de TS Ultra van Verge vertrouwt de Senmenti 0 op radar – voren en achter -, dubbele camera’s aan de voorkant en eop en ‘surround-view systeem’ met vier camera’s. De verzamelde gegevens en beelden voeden het op AI gebaseerde Advanced Riding Assistance System (ARAS), dat risicofactoren identificeert en functies biedt zoals verkeersbordherkenning en rijstrookdetectie.

Horwin adverteert ook de mogelijkheid van de Senmenti 0 om een lokaal vlootnetwerk en voertuigkonvooien te vormen dankzij de Smart LAN Interaction-technologie.

Horwin stelt ook dat ARAS ‘gegevens verzamelt om de rijder te begrijpen, ongelukken te voorkomen en het zelfvertrouwen te verbeteren’. Deze informatie is niet beperkt tot alleen de individuele scooter van de eigenaar. De vehicle-to-vehicle-netwerktechnologie van de Senmenti 0 maakt ook verbinding met andere Horwin-modellen in de buurt, waardoor spraakcommunicatie en informatie-uitwisseling tussen meerdere modellen mogelijk is.

Hoewel lokale gegevensuitwisseling zijn eigen zorgen met zich meebrengt, kan de informatie die naar de fabrikant wordt gestuurd meer zorgen ongerustheid veroorzaken. Want wat doet het Chinese bedrijf met al die persoonlijke informatie?

De eerste Senmenti 0’s staan gepland voor november en in de USA kunnen rijders al reserveren door $ 100 aan te betalen. Om nog meer interesse te wekken voor deze elektrische scooter – prijs in de USA $ 16,800 (€ 15.500) biedt Horwin drie jaar gratis opladen aan en gratis levenslange OTA-updates aan de eerste 500 reserveringen.

Kunstmatige intelligentie staat op het punt bijna elk aspect van ons leven te beïnvloeden, inclusief motorrijden. Als de presentatie van Verge en Horwin op CES iets suggereert dan is het wel dat de door AI ondersteunde toekomst dichterbij is dan velen van ons hadden gedacht. Nu moeten Verge en Horwin hun claims alleen nog waarmaken door de TS Ultra en Senmenti 0 eind 2024 daadwerkelijk in de showrooms te krijgen. Immers, op AI gebaseerde systemen kunnen de veiligheid van een motorfiets niet verbeteren als je er niet op kunt rijden.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen