donderdag 9 mei 2024

Motorrijden in de regen: 5 essentiële aandachtspunten

Motorrijden is voor velen een passie, maar het kan een hele andere ervaring worden wanneer Moeder Natuur besluit de sluizen te openen. Na een droogte in mei/juni in Nederland, biedt de huidige regenbui motorrijders een fris perspectief, maar ook nieuwe uitdagingen. Hier zijn enkele aandachtspunten voor het rijden in de regen:

1. Banden

De banden vormen je directe verbinding met de weg. Als het wegdek nat wordt, vermindert de wrijvingscoëfficiënt tussen het asfalt en de banden, wat leidt tot verminderde grip. Een degelijk bandenprofiel is essentieel om water te verdrijven, aquaplaning te voorkomen en goede tractie te behouden.

Inspecteer je banden regelmatig op slijtage. Overweeg banden met een dieper of speciaal regenprofiel als je vaak in natte omstandigheden rijdt. De juiste bandenspanning zorgt ook voor optimale prestaties in de regen.

Motorkledingtest: Middenklasse-motorpakken in de regen

2. Zichtbaarheid

Regen, spetters en damp kunnen je helmvizier vertroebelen. Bovendien maken regen en donkere luchten het vaak lastiger voor automobilisten om motorrijders te zien.

Kies voor een helm met een anti-condens vizier of een pinlock-systeem. Gebruik regelmatig een waterafstotende spray op je vizier. Heldere of gele lenzen verbeteren het contrast in donkere regenomstandigheden. Reflecterende kleding of kleding in opvallende kleuren verhoogt je zichtbaarheid voor andere weggebruikers.

3. Remmen

Water fungeert als smeermiddel tussen je banden en het wegdek, waardoor je remafstand toeneemt.

Begin vroeg met remmen en gebruik beide remmen tegelijkertijd en geleidelijk om blokkeren te voorkomen. Voor motorrijders is ABS ook nuttig omdat het helpt het blokkeren van de wielen tegen te gaan.

4. Anticipeer op andere weggebruikers

Als motorrijders anticiperen we altijd op andere weggebruikers, maar in de regen is dit cruciaal. Regen beperkt niet alleen jouw zicht, maar ook dat van andere bestuurders. Bovendien kunnen regendruppels op autoruiten je zichtbaarheid verder belemmeren.

Wees in de regen extra alert. Anticipeer op het gedrag van andere weggebruikers en zorg dat je altijd een ‘uitweg’ hebt.

5. Waterdichte motorkleding

Waterdichte motorkleding aantrekken lijkt een open deur, maar het is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Als je doorweekt raakt, kan dit je concentratie, en daardoor reactievermogen ,aantasten.

Kies voor kwalitatieve waterdichte kleding. Overweeg een waterdichte overjas over je normale motorkleding. Waterdichte handschoenen en laarzen zijn essentieel; natte handen en voeten kunnen je comfort en controle over de motor verminderen.

Veiligheid gaat altijd voorop, dus als de omstandigheden te gevaarlijk zijn, overweeg dan om te stoppen en te wachten tot het ergste voorbij is.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

1 Reactie

Reacties zijn gesloten.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen