vrijdag 30 september 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Speedcam Anywhere maakt van iedereen een politieagent

Speedcam Anywhere is een app waarmee je heel eenvoudig de snelheid van voertuigen op de weg kunt meten met je smartphone. Het is onlangs vrijgegeven in de Google Play Store, hoewel het momenteel alleen beschikbaar is voor de Britse markt en in de nabije toekomst wellicht ook voor de Amerikaanse markt.

De ontwikkelaars gaan uit van het principe dat ‘snelheid een bijzonder belangrijke oorzaak is van dood en ernstig letsel bij voetgangers en kwetsbare weggebruikers, waarbij een toename van de snelheid van een voertuig met 4 mph – 6 à 7 km/u – de kans verdubbelt dat een voetganger bij een botsing om het leven komt. Hogere snelheden in stedelijke gebieden leiden ook tot enorme hoeveelheden NOx en fijnstofverontreiniging, wat leidt tot meer sterfgevallen door aandoeningen van de luchtwegen. Hogere snelheden leiden ook tot een aanzienlijk hogere CO2-uitstoot. Speedcam Anywhere is ontwikkeld om de aandacht op dit probleem te vestigen.

In een notendop: zodra je de app op je smartphone hebt geïnstalleerd, hoef je het voertuig waarvan je de snelheid wilt weten alleen maar twee seconden lang met de camera in beeld te brengen, en de kunstmatige intelligentie doet de rest. Aan de hand van de meting van de wielbasis en gegevens van de nummerplaat berekent een algoritme de rijsnelheid met een nauwkeurigheid die varieert van +/- 10 % in de ‘basismodus’ tot +/- 2 mph (3 km/u) in de ‘Pro’-versie. Vervolgens wordt een rapport gegenereerd met de gegevens van de auto, de locatie, de op dat punt toegestane maximumsnelheid (verkregen uit de GPS-locatie) en de gedetecteerde snelheid (met de hierboven vermelde benaderingen), alsmede een aanvullende reeks gegevens betreffende de verkeersveiligheid, het niveau van de verontreinigende emissies en het door de passerende voertuigen geproduceerde lawaai.

100 km/u op snelweg veiliger voor motorrijders

App levert geen juridisch bruikbaar bewijs

De app heeft, zoals de Guardian meldt, in het Verenigd Koninkrijk tot controversiële reacties geleid, en niet allemaal even enthousiast. Hoewel de melding zelf niet direct als bewijs kan dienen voor de vervolging van een overtreding. Op de site staat de volgende disclaimer te lezen: ‘Speedcam Anywhere geeft geen snelheidsovertredingen of boetes uit zoals een conventionele flitspaal en is in het Verenigd Koninkrijk niet goedgekeurd om als zodanig te worden gebruikt. Speedcam Anywhere is een soort dashcam, die kan worden gebruikt om bewijsmateriaal van verkeersovertredingen te verzamelen. Net als bij een dashcam moet vervolging altijd worden uitgevoerd door de politie en naar goeddunken van het plaatselijke politiekorps. Speedcam Anywhere geeft geen informatie door aan de Politie. Je kunt daartoe in de toekomst wel verplicht worden’. Toch denken sommige burgers dat het gebruik van de app een ongewenste inbreuk op de privacy zou kunnen zijn en wraakzuchtig gedrag in de hand zou kunnen werken.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen