zondag 19 mei 2024

Te veel geluid nekt Etienne Bax – wereldtoppers

ONK zijspancross
Halle (België), 3 april

Etienne Bax en Ondrej Cermak kwamen tijdens de ONK Sidecar Masters te Halle tweemaal als eerste over de finish. Toch moesten ze genoegen nemen met de tweede plek in de totaaluitslag en de winst overlaten aan de sterk rijdende Gert van Werven/Ben van den Boogaart. Het beslissende moment daarin kwam al tijdens de eerste heat of eigenlijk vlak erna. Bax/Cermak nam in die eerste heat direct kopstart en won met overmacht, ondanks dat de broek van Cermak afzakte aan het einde van de heat! Van Werven/Van den Boogaart werd op afstand tweede en Keuben/Rietman werd derde. Eerder had Julian Veldman/Glenn Janssens de derde plek, maar zij vielen uit met machinepech. Pech was er ook voor team Bax! Zij kregen na de eerste heat een straf, want het duo produceerde te veel geluid. Bax stond nu als zesde in de uitslag met Van Werven als winnaar, voor Keuben en Weijers/Van der Putten op de derde plek. In de tweede heat pakte Bax weer kopstart en won met overmacht voor team Veldman op de tweede plek en team Van Werven op de derde. Met die derde plek scoorde team Van Werven/Van den Boogaart genoeg punten om de totaalwinst in Halle te pakken. Team Bax werd dan nog tweede in totaal met op de derde plaats de sterk rijdende Keuben/Rietman.

Tekst: Emil Bilars, Jan Boer, Kees Siroo
Fotografie: Emil Bilars, Yamaha, Teams

Nederlandse dominantie

WMX
Agueda (Portugal), 2-3 april

De Nederlandse vrouwen heersten in beide manches van de tweede wedstrijd (van slechts vijf) van de WMX. Lynn Valk won twee keer, telkens voor Nancy van de Ven, die als gevolg van een val in de training nogal wat pijn in haar lijf voelde. De enige die in beide races aardig in het spoor van de Nederlandse meiden wist te blijven was de Duitse Larissa Papenmeier, die met de klasseringen vier en drie op de laagste trede van het erepodium mocht plaatsnemen.

Na de eerste wedstrijd deelden Valk en Van der Ven de eerste plaats met 47 punten. Voor aanvang van de wedstrijd mochten ze goede hoop koesteren hoog in het klassement te blijven staan, want wereldkampioene Courtney Duncan kreeg een startverbod. De Nieuw-Zeelandse was in de vrije training hard ten val gekomen en had daarbij een breuk in een schouderblad opgelopen. De medici achtten het onverantwoord dat ze zou gaan rijden, al had ze het zelf wel willen proberen.

Winst Cas Valk- Nederlandse wereldtoppers

De Deense Sara Andersen leidde in de beginfase van de eerste manche, maar daarna nam Valk de leiding over. Van de Ven wist goed te volgen, maar moest eerst met Andersen afrekenen, alvorens ze de tweede plaats in handen kreeg. Shana van der Vlist kwam als zesde over de finish en Britt Jans-Beken werd achtste.

Kopstart voor Van der Ven in de tweede race, maar al na een ronde werd ze van de leiding verdrongen door Valk, die de eerste plaats niet meer afstond. Met Van der Vlist als derde werd het een compleet Nederlands succes. Valk: ‘Het was een goed weekend voor mij, het rijden ging erg goed. Ik kijk nu al uit naar de volgende wedstrijd.’ Die is half mei op Sardinië.

Valk leidt nu met 97 punten voor Van de Ven (91) en Van der Vlist (68). Papenmeier op de vierde plaats heeft al 34 punten minder dan Valk. Duncan heeft slechts 32 punten en kan titelprolongatie wel uit haar hoofd zetten.

Winst voor Lynn Valk (midden) en een tweede plaats voor Nancy van de Ven (links). Rechts Larissa Papenmeier.

Dubbelslag Rick Elzinga

EMX250
Agueda (Portugal), 2-3 april

Rick Elzinga kwam als leider in de stand naar het Portugese Agueda en wist daar zijn leidende positie te verstevigen. De rijder van Hutten Metaal Yamaha Racing wist beide manches te winnen. In de eerste manche duldde hij de Noor Cornelius Toendel slechts één ronde op kop en nam daarna het heft in handen. Zijn eerste plaats kwam niet meer in gevaar. In de tweede reeks duurde het een paar ronden langer, maar ook toen kwam Elzinga al vlot op de eerste plaats terecht. Ook nu werd hij niet echt bedreigd en dat leverde hem in de vier tot nu toe verreden manches al de derde zege op. Elzinga: ‘De eerste race was grandioos. Ik controleerde die, het leek wel of het een trainingswedstrijd was en IK gewoon m’n rondjes reed. Ik voelde me heel erg fijn. In de tweede race voelde ik me wederom fijn, maar toen moest ik wel tot het eind voluit doorgaan, omdat Cornelius tamelijk dicht achter mij zat. Ik wist het gat constant te houden, zodat hij me niet kon passeren.’ De rijders in deze klasse hebben nog acht wedstrijden te gaan, te beginnen met Maggiora begin mei.

Voor de andere Nederlanders was er weinig eer te behalen. Raf Meuwissen werd dertiende in de eerste manche, Dave Kooiker scoorde twee punten in de tweede reeks.

Elzinga staat op 93 punten en dat zijn er zestien meer dan Toendel. Derde man Oriol Oliver uit Spanje kijkt al tegen een gat van 31 punten aan.

Rick Elzinga
Blijde gezichten bij het team van Rick Elzinga, nadat die beide manches had gewonnen.

KORT

De eerste ronde voor het ONK & NKJ TRIAL van 2022 werd dit jaar in Arnhem verreden op het trialterrein van Motorsportpark Gelderland Midden. De MC Arnhem werd getrakteerd op erg koud, maar vrijwel droog weer, al wilden wat sneeuwvlokken roet in het eten gooien. Dat lukte niet en de veertig opgekomen rijders in de ONK-klasse konden vooruit op de proeven met een groot zandgehalte. Randy Kerstjens was de beste van de drie Inters 1-rijders. Hij won met 40 strafpunten. Zuiderbuur Toon van Baelen werd tweede voor Stan Reit, die met pijnlijke armen en handen amper het einde haalde. Luc Branten kampte met een polsblessure en reed niet mee. Bij de Inters 2 won John van Veelen, voor Jasper te Mebel en Victor de Rooij.

Mike Bokslag, Marc Zomer en Joey van Klinken hebben zich goed staande weten te houden in de J2 in de tweede ronde voor het EK ENDURO in het Hongaarse Tamasi. Op de mooie route met vier ronden werd Bokslag op zaterdag zesde, Zomer negende en Van Klinken zestiende. Simon Koning viel uit met motorpech. In de E1 was de tiende plaats voor Danny Koerts. Pechvogel was de jonge Ties Bennink. Hij opende sterk in de klasse Youth, maar kwam daarna ongelukkig ten val en liep daarbij een drievoudige enkelbreuk op. Mike Bokslag liet zien in de modder zijn mannetje te staan en eindigde met een prima derde plaats op het podium. Marc Zomer werd nu achtste en ondanks veel schuivers pakte Joey van Klinken de veertiende plaats. Danny Koerts ondervond te veel hinder van een nog niet genezen polsblessure en moest na drie proeven de handdoek in de ring werpen. Bokslag staat nu vierde in de tussenstand, Zomer neemt de negende plaats in.

Jan Boer
Jan Boer
Jan Boer werkte jarenlang voor de redactie van MOTO73 en doet dat inmiddels als gepensioneerde liefhebber nog altijd met dezelfde passie en kennis.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen