maandag 5 december 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Na de kerst duidelijkheid nieuw rijbewijs

De behandeling van het nieuwe ‘drietrapsrijbewijs’ wordt over het zogenaamde parlementaire kerstreces heen getild. Om deze nieuwe rijbewijseisen ‘er door heen te krijgen’ moet de wegenverkeerswet gewijzigd worden. Onlangs heeft de Tweede Kamer over het gevoelige onderwerp al een schriftelijk overleg gevoerd met de minister van Infrastructuur en Milieu.

Nu is het wachten op de mondelinge behandeling in de Tweede Kamer. Gezien de drukke Kameragenda en de verschillende begrotingsbehandelingen zal dit mogelijk pas in het nieuwe jaar gebeuren. Het is de bedoeling dat de derde rijbewijsrichtlijn in januari 2013 van kracht wordt. Bij het nieuwe rijbewijs gelden voor verschillende vermogenscategorieën en leeftijden verschillende rijbewijzen. Onder andere de RAI Vereniging, maar ook wij, maakt zich echter zorgen om deze stapeling, omdat de aanvullende eisen die per examen gesteld worden niet duidelijk zijn.

Tegelijkertijd vormen deze eisen een serieuze extra drempel om een motorfiets met een zwaarder vermogen te gaan rijden. Ook lijkt Nederland de zwaarst mogelijk invulling aan de derde rijbewijsrichtlijn te geven, iets waar de RAI geen voorstander van is. De vereniging heeft deze zorg bij verschillende Kamerfracties aangekaart en zal dit in de aanloop naar de mondelinge behandeling in de Kamer nogmaals doen. Wij houden het, samen met de RAI, nauwlettend in de gaten!

Bron: RAI
Foto: ANP

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen