vrijdag 2 december 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

‘Nederlander wint TT Assen in 2025’

De honderdste verjaardag van de TT in 2025 moet volgens de Stichting Vrienden TT Circuit gemarkeerd worden met een Nederlandse overwinning. Op zaterdag 24 september, gedurende de MOTO73 Race of the Champions, tijdens haar jaarlijkse Vriendendag geeft de stichting een aanzet tot een Masterplan voor de vaderlandse motorsport, met de Nederlandse winst in 2025 als ultieme ambitie.

De geschiedenis van de TT Assen reikt terug tot 1925. Slechts een handjevol landgenoten is er ooit in geslaagd om de internationale wedstrijd, sinds 1949 meetellend voor de wereldtitels onder auspiciën van motorbond FIM, op de erelijst bij te schrijven. Zo wonnen Wil Hartog (1977 – foto) en Jack Middelburg (1980) de 500cc-klasse en dateert het laatste succes van 1989, toen Hans Spaan de 125cc op zijn naam schreef.

Ruim 22 jaar geleden viel dus het laatste Nederlandse succes op het thuiscircuit te noteren. Dat mag volgens de Stichting Vrienden TT Circuit, belangenbehartiger van liefhebbers en gebruikers van het circuit, nog hooguit 14 jaar duren. Op zaterdag 24 september geeft de stichting een eerste aanzet tot een allesomvattend Masterplan, waarin topsport, onderwijs en bedrijfsleven samengebracht worden. De motorsport dient meer maatschappelijk belang te verwerven door middel van innovatie en duurzaamheid.

Baanbrekende tweewielertechnologie moet in de directe omgeving van het TT Circuit worden ontwikkeld, zodat vanuit Noord-Nederland de toekomst van de internationale motorsport mede bepaald kan worden. Alle ingrediënten daarvoor zijn aanwezig, aldus de Stichting Vrienden TT Circuit. Nu alleen nog het juiste recept en een deskundige keukenbrigade.

Staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie zal op 24 september tijdens de Vriendendag zijn visie op het samenspel tussen het circuit en de omgeving geven. Daarnaast nemen lokale en provinciale politici deel aan een forumdiscussie en zijn ook oud-coureur Jurgen van den Goorbergh, Grand Prix-deelnemer Jasper Iwema en oud-schaatser (en tegenwoordig motorcoureur) Rintje Ritsma aanwezig.

Iedereen is van harte uitgenodigd om de Vriendendag bij te wonen op zaterdag 24 september vanaf 10.30 uur in het Media Centre op TT Circuit Assen. Aanmelden kan via www.vriendentt.nl.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen