dinsdag 6 december 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Barry Veneman neemt afscheid

De MOTO73 Race of the Champions, die komende zondag 25 september op het TT Circuit Assen wordt gehouden, heeft voor heel motorminnend Nederland een bijzonder karakter. Na een periode van zestien jaren actieve wedstrijdsport zal Barry Veneman uit Dalfsen zijn afscheidsrace rijden. Hetzelfde geldt voor onder andere Bas Winkel (Vriezenveen) en Joan Veijer (Staphorst).

De laatste motorrace voor het Open Nederlands Kampioenschap ONK krijgt een bijzondere lading, vooral vanwege het afscheid van Barry Veneman. Veneman geldt als één van de meest succesvolle Nederlandse wegracecoureurs van de afgelopen jaren. De nu 34-jarige BMW-coureur uit Dalfsen wist in april 2008 de befaamde 24 uren van Le Mans te winnen met zijn Hoegee Suzuki. Hij vormde destijds samen met de coureurs Guillaume Dietrich en William Costes een team.

Ook in het wereldkampioenschap Supersport wist Veneman een podiumplek te behalen. Dat was in oktober van het voor hem zeer succesvolle jaar 2008. Een jaar eerder kreeg Barry Veneman de Hans de Beaufort-beker van de KNMV toegekend, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse motorsportwereld.

Komend weekend zet hij tijdens de MOTO73 Race of the Champions op het TT-Circuit Assen definitief een punt achter zijn imposante carrière, die in 1995 begon met brommerraces. In de zestienjarige loopbaan als coureur heeft Veneman diverse kampioenschappen in de wacht gesleept.

Een andere coureur die afscheid neemt is Bas Winkel uit Vriezenveen. Elf jaar lang was hij op de circuits te vinden. Nog een bekende racer is Joan Veijer en ook hij rijdt tijdens de MOTO73 Race of the Champions zijn laatste wedstrijd. Veijer startte zijn carrière in 1991 in de sportklasse en heeft nagenoeg alle jaren in de zwaardere klassen geacteerd. Niet zonder succes. Hoewel hij geen Nederlandse titel in de wacht sleepte, wist de 35-jarige coureur wel diverse malen de tweede plaats in het Nederlands kampioenschap voor zich op te eisen.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen