vrijdag 19 juli 2024

Nieuw: 2022 Ducati Panigale V4 SP2

Ben je al uitgespeeld met de Ducati Panigale V4 S? Goed nieuws! Want je kunt nu ook een SP2 kopen. Die maakt de Panigale nog wat sneller, specialer en exclusiever. Carbon-velgen, Brembo Stylema R-remklauwen, MCS radiale-hoofdremcilinder, droge koppeling, 520-ketting, billet-voetsteunen en een speciale kit voor circuitgebruik. Bovendien wordt de SP2 – hoe kan het ook anders – in een genummerde serie geproduceerd.

Winter Test-kleurstelling

Uiterlijk herken je de SP2 aan de Winter Test-kleurstelling en heel wat carbon. Ga je wat meer in detail, dan zie je ook nog lichtgewicht carbon-velgen, een eindaandrijving en droge koppeling afkomstig van de WorldSBK-motoren en race-voetsteunen. De Panigale wordt ook geleverd met een circuitkit, bestaande uit billet aluminium covers voor het verwijderen van de achteruitkijkspiegels, een kit voor het verwijderen van de kentekenplaathouder en een open carbon koppelingsdeksel.

Pk’s voor iedereen

Aan het motorblok werd ten opzichte van de V4 (S) nauwelijks iets veranderd. De 1103cc-V4 met tegengesteld draaiende krukas levert ook in de SP2 215,5 pk. Mooi toch, hoe zelfs die halve pk ook vernoemd wordt. Wil je toch liever wat meer pk’s? Dan levert een optionele titanium Akrapovic-uitlaat 12,5 pk meer om uit te komen op 228 pk. Slik! De Akra is ook 5 kg lichter dan de standaard uitlaat.

2022 Ducati Panigale V4S: de eerste vragen na de test

Droge koppeling

Aan de versnellingsbak van de Panigale V4 is een lichtere eindaandrijving met een 520-ketting en een STM-EVO SBK droge koppeling toegevoegd. Die garandeert een effectievere anti-hopping functie bij circuitgebruik en een vloeiendere ‘off throttle’-fase in vergelijking met de oliebadkoppeling van de Panigale V4 S.

Öhlins en Brembo

Öhlins voorziet het veersysteem, met een elektronisch geregelde NPX25/30 aan de voorzijde, in combinatie met een TTX36-achterschokdemper en een elektronische stuurdemper. De carbon-velgen van de SP2 zijn 1,4 kg lichter dan de aluminium gesmede velgen van de Panigale V4 S. Ze garanderen een aanzienlijke vermindering van de massatraagheid (-26% aan de voorkant, -46% aan de achterkant). Brembo verzorgt verder de remmerij met Stylema R-remklauwen vooraan.

Prijs en beschikbaarheid

Voor de detailfetisjisten is de SP2 uitgerust met Rizoma-voetsteunen van geanodiseerd aluminium, met hielbeschermers van carbon. Ook is de gps-module standaard, waardoor de automatische rondetijdfunctie kan worden geactiveerd. De nieuwe Panigale V4 SP2 is vanaf april 2022 beschikbaar in een single-seater configuratie in Winter Test-kleurstelling voor € 45.990,- in Nederland en €39.490,- in België.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen