13 C
Nederland
donderdag 11 augustus 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Nieuw in Nederland: de Lito Sora

We hebben al een tijd een oogje op de Lito Sora, die sinds vorig jaar al in Canada leverbaar was en deze zomer ook naar Nederland komt. Niet alleen om het opvallende design, maar vooral omdat het een echte straatmotor is. Waar vele elektrische motorfietsen in de marge inzetbaar zijn, lijkt de Sora een volwaardige straatmotorfiets. Al is dat vooralsnog niet meer dan een aanname op basis van de specificaties en het rijwielgedeelte.

Onder het uiterlijke voorkomen zit een watergekoelde 3-fase AC inductie-elektromotor, die via een traploze CVT-transmissie en een riemaandrijving z’n kracht overbrengt. Het koppel is 90 Nm en de topsnelheid is maar liefst 190 kilometer per uur. Lito claimt een actieradius in de stad van zo’n 200 kilometer, en ruim 100 kilometer op de snelweg.

Nou spreken wij uit ervaring als we stellen dat de actieradius van elektrische motorfietsen érg afhankelijk is van je rijstijl, maar daar heeft Lito iets op gevonden: Het ‘Safe Range System’ biedt de mogelijkheid om de bestemming in te voeren, waarna de SORA zelf de energieafgifte reguleert om het reisdoel zonder probleem te bereiken. Dat zorgt ongetwijfeld voor rust in het zadel.

De Lito Sora debuteert deze zomer in ons land, helaas is de prijs nog onbekend. Hij zal wel een flinke duit gaan kosten, want in 2013 kostte de Sora in Canada 41.000 Canadese Dollars. Omgerekend is dat ruim €27.000. Inderdaad: dat is even slikken. Maar ach, daarvoor krijg je wel een zadel dat elektrisch instelbaar is via een knop op je stuur: vinden wij leuk.

 

 

[justified_image_grid ids=20026,20027,20028,20029]

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen