22.3 C
Nederland
donderdag 19 mei 2022

Nieuwe Magni Italia 01/01; eerbetoon aan Arturo

De Magni Italia 01/01 is een sportmotor met retrolijnen aangedreven door het driecilinderblok van de MV Agusta Brutale 800. Talrijke onderdelen zijn gemaakt in Italië: vering, velgen, remmen… allemaal met een look geïnspireerd door het verleden. De Italia 01/01 heeft dat unieke en onderscheidende karakter van de motoren die Arturo Magni ooit bouwde.

Magni had diepe band met MV Agusta

Vijf jaar geleden overleed Arturo Magni, de oprichter van Magni. Hij was ook de man die tot 1976 directeur van MV Agusta Racing Department. Magni droeg bij aan 37 constructeurstitels en 38 wereldkampioenschappen. In zijn eigen bedrijf heeft Arturo altijd zijn motorfietsen gemaakt met een uniek en onderscheidend karakter. In zijn werk liet hij een sterke verwantschap zien met MV Agusta en met de geschiedenis van het Italiaanse motorrijden in z’n geheel.

Zijn belangrijkste projecten werden gekenmerkt door sportieve lijnen en lay-out, met duidelijke verwijzingen naar motoren uit de jaren ’60 en ’70. De kleur rood, het symbool van de overwinningen van Italiaanse motoren en auto’s over de hele wereld, stond centraal. Vijf jaar na zijn dood, wil Magni hulde brengen aan Arturo. Zo ontstond de nieuwe Italia 01/01, een sportmotor met een retrosmaak, voortgedreven door het driecilinder blok van de MV Agusta Brutale 800.

Mooi blauw: 2021 MV Agusta Superveloce Alpine

Zicht op mechanische structuur

Het frame is een open wiegframe en het rijwielgedeelte is gemaakt door Magni met updates in de geometrie. De lijn van de motorfiets kenmerkt zich door een detail dat in veel door Arturo ontworpen modellen aanwezig is geweest. Het zadel en de brandstoftank, die herinneren aan de vormen van historische MV Agusta racemotoren, zijn strak en licht van vorm. Ze zijn speciaal ontworpen voor dit model. De halve kuip is een accessoire dat Arturo op veel van zijn modellen wilde hebben, want ‘de tophalf geeft de motor een sportieve look, maar laat ook al het moois van de mechanische structuur van de motor in het zicht.’

Magni Italia 01/01: unieke Italiaanse onderdelen

Om de Magni Italia 01/01 nog exclusiever te maken, zijn er ook Italiaanse onderdelen gebruikt. Naast het MV Agusta blok is het remsysteem van Brembo. Het heeft het twee 320 mm voorremschijven met vierzuigerremklauwen en een enkele 230 mm lange remschijf achter met een tweezuigerremklauw. Oram heeft de vering verzorgd en heeft de motorfiets uitgerust met een – exclusief gemaakte – vork met klassieke lijnen en 43 mm vorkpoten. Het doet denken aan de historische GP-vorken van de jaren ’70. Voorvork en achterschokbreker zijn volledig instelbaar. Ook de velgen werden gemaakt in Italië, door JoNich Wheels. Het zijn 18″ gespaakte velgen, speciaal ontworpen voor deze Magni en geschikt voor tubeless banden. Ariete leverde de bruine handvatten.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen