dinsdag 16 juli 2024

Nieuwe turbo-tweecilinder voor BMW F-serie?

BMW werkt aan nieuwe tweecilinders die op de huidige F-serie zullen worden gemonteerd. Bovendien lijkt het erop dat deze nieuwe eenheid zal worden uitgerust met een turbocharger, zoals blijkt uit een octrooiaanvraag die in oktober 2021 is ingediend en pas in april 2023 is gepubliceerd, met enkele technische tekeningen en interessante details.

Een van de meest interessante punten is het feit dat de krukas contra roterend is en de krukpenafstanden 180 graden uit elkaar liggen: aangezien de vier-taktmotor elke twee omwentelingen van de krukas actief is, leidt dit tot een onregelmatige ontstekingsvolgorde van 180°/540°. De eerste BMW tweecilinder-in-lijn serie voor de F 800-modellen uit 2006 had naast elkaar geplaatste krukassen en de ontstekingen volgden elkaar op met regelmatige intervallen van 360°/360°. In de huidige tweecilinder, in gebruik sinds 2018, zijn de twee krukassen daarentegen 90° verplaatst en zijn de ontstekingsintervallen 270°/450°, zoals in een 90° V-twin.

BMW Motorrad Motorsport ontwikkelt alternatieve brandstoffen

Het voordeel van het schema in het octrooi zit in de balancering van de primaire traagheidskrachten, die voortkomen uit de tegenovergestelde beweging van de twee zuigers: terwijl de ene omhoog gaat, gaat de andere naar beneden. Maar de afstand tussen de twee krukassen op de krukas veroorzaakt secundaire traagheidskrachten die worden omgezet in trillingen. Om deze te elimineren is in een contra roterende balansas voorzien, waaraan de koppeling en de elektrische starter zijn gekoppeld die bijdragen aan de demping.

Wat betreft de optie van de turbocharger, moet nog worden gezien of deze dient om de prestaties te verbeteren of om de cilinderinhoud te verkleinen en zo het brandstofverbruik te verminderen. De octrooiaanvraag bevat geen informatie hierover en vermeldt geen cilinderinhoud of verwachte prestaties.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

1 Reactie

  1. betreft : nieuwe BMW twin.
    Een BMW met TWEE krukassen?? Welke techneut heeft dit stuk geschreven? ik weet dat een Suzuki RG 500( hoelang geleden is dat?) vier krukassen heeft en een Ariel square four twee. maar een staande twin met 2 krukassen moet ik nog zien.
    MVG Douwe Bergsma

Reacties zijn gesloten.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen