Noorwegen handhaaft verbod op cable-barriers

Dankzij de NMCU, de Noorse zusterorganisatie van de MAG, heeft de toenmalige minister van verkeer in 2006 een verbod opgelegd op het plaatsen van cable-barriers als vangrail. Binnen het Noorse ministerie van verkeer gingen de laatste tijd echter stemmen op om het verbod op te heffen. Er werd een hoorzitting georganiseerd en de NMCU heeft tijdens die hoorzitting een krachtig pleidooi gehouden om het verbod te handhaven. 

 

NMCU’s voornaamste argument was dat de cable-barriers gevaarlijker zijn voor motorrijders dan andere soorten barrières. Er zijn voldoende alternatieven en met de herinvoering is geen enkele winst te behalen voor de verkeersveiligheid.

 

Het Noorse ministerie van verkeer heeft alle argumenten overwogen en het ministerie heeft besloten om het verbod te handhaven. De redenen die het ministerie hiervoor opgeeft zijn het gevoel van onveiligheid bij motorrijders bij dergelijke barriers, de hoge onderhoudskosten en het feit dat er goede alternatieven zijn, ook voor gebruik op smalle wegen.

 

In Nederland heeft de Tweede Kamer, als gevolg van de bezwaren van de MAG tegen cable-barriers (in 2004 wilde de provincie Overijssel cable-barriers plaatsen langs de N340), al in december 2005 een motie aangenomen waarin de regering werd opgeroepen de plaatsing van cable-barriers te verbieden.
 

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.