13 C
Nederland
maandag 26 september 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Ook in België strengere rijbewijseisen

De motoropleiding wordt vanaf 2013 ook in België strenger, langer en dus ook duurder. Leerlingen voor de zware categorie zullen minstens 24 jaar moeten zijn en moeten bijna twee keer zoveel uren rijles volgen. Dat meldt de Gazet van Antwerpen. Voor motorliefhebbers verandert er dus heel wat vanaf 2013. De invoering van het Europese rijbewijs betekent voor de categorie van de zware motoren (rijbewijs A, vermogen boven 25kW) dat de bestuurders 24 jaar moeten zijn, terwijl dat vandaag in België nog 21 is.

Naast de verhoging van de leeftijdsgrens zal de opleiding vanaf 2013 langer duren. Op die manier wil de sector het aantal motorongevallen helpen terugdringen. Nu krijgt een kandiaat-motorrijder na 6 uur motorles een voorlopig rijbewijs en na 8 uur motorles mag hij al een examen afleggen. De opleidingsuren worden opgetrokken tot mogelijk 12 en 14 uur les, zowat een verdubbeling maar nog altijd veel minder als in Nederland natuurlijk.

Als een uurtje rijles gemiddeld 65 euro kost, zal de meerkost voor de leerling-motorrijder al snel oplopen tot 390 euro. 'Het niveau van de nieuwe opleiding zal hoger liggen en wordt meer gericht op de vaardigheden', zegt Jeroen Smeesters van Federdrive, de federatie van erkende rijscholen. Ook het rijbewijs voor trike-rijders verandert in 2013. Voor wie een trike van meer dan 15kW wil besturen, zal het rijbewijs B niet meer volstaan en moet er een rijbewijs A worden behaald.

Foto: ANP

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen