maandag 27 mei 2024

Op motorvakantie naar het buitenland? Hoe zit dat?

‘Wijs op reis’ zei premier Mark Rutte tijdens de persconferentie van gisteravond. Maar hoe zit dat dan als je na 15 juni op vakantie gaat naar een land met code geel?

Eerste vraag die opkomt: Ben je wel verzekerd?  Het Verbond voor Verzekeraars zegt hierover dat een reisverzekering bij een reis naar een land met code geel ook dekking geeft. Maar met code geel moet je wel waakzaam zijn. De risico’s kunnen anders zijn dan in Nederland. Zorg dus dat je goed voorbereid bent.

Eenmaal op de plaats van bestemming kan de gezondheidssituatie veranderen. Code geel kan ook weer code oranje worden. Bij een nieuwe corona-uitbraak loop je risico om ziek te worden. Dan moet je met eigen vervoer zo snel mogelijk weer naar huis. Tenminste, als het land waar je bent vrij reizen toestaat.

Ga goed verzekerd met je motor op reis

Ben je per vliegtuig afgereisd naar je vakantieland en reis je verder op een huurmotor, weet dan dat gedurende de eerste corona-uitbraak door Buitenlandse Zaken, ANVR, alarmcentrales en luchtvaartorganisaties heel veel moeite is gedaan om gestrande reizigers terug te brengen naar Nederland. Dat gaan ze niet nog een keer doen. Op hun hulp hoef je dus niet te rekenen. In geval van code oranje zul je zelf je vervoer naar huis moeten regelen. Het Verbond voor Verzekeraars zegt wel dat de reisverzekeraar in sommige gevallen ‘noodzakelijk langer verblijf wel dekt tot een bepaald maximum’.

Eigen verantwoordelijkheid

Zoals premier Rutte zei: ‘We kunnen deze zomer op vakantie, maar niet zomaar overal en er zijn hoe dan ook onzekerheden.’ Bijvoorbeeld dat je tijdens je reis ziek wordt. Hierover zegt het Verbond voor Verzekeraars dat je je dan lokaal moet melden én bij de alarmcentrale van de betreffende reisverzekeraar. Als je wordt opgenomen in een ziekenhuis, dan worden de medische kosten gedekt onder de reisverzekering. Repatriëring is niet aan de orde, behalve als er een medische noodsituatie is. Dan kan de reisverzekeraar in overleg met jou besluiten om tot repatriëring over te gaan.

Heb je bij een reisorganisatie een pakketreis (hotels en vliegreis) geboekt en zelf een huurmotor gereserveerd, dan zal je in geval van noodsituaties wel gerepatrieerd worden. Reisorganisaties hebben de plicht voor hun reizigers te zorgen. Als het reisadvies weer naar code oranje gaat, halen reisorganisaties hun vakantiegangers dus wel terug.

De ANWB heeft voor vakantiegangers een informatieve pagina ingericht waarop je per land de bijzonderheden kunt lezen: Wetenswaardigheden over coronamaatregelen per land

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen