Opinie: CBS bewijst nut gele hesjes!

Statistieken; ik ben er gek op. Het mooie van cijfers is dat je ze zo kunt inzetten als je wilt. Soms gaat het de komische kant op en worden er verbanden gelegd waarvan je denkt ‘huh, wat is dat voor bullsh*t?’. In Engeland bijvoorbeeld werd deze week geconstateerd dat de relatief kleine criminaliteit de laatste jaren is teruggelopen. Inbraken, autodiefstallen, dat soort dingen. En volgens iemand die zich geroepen voelde om dit feitje ‘duiding’ te geven kwam deze teruggang doordat er geen lood meer in de benzine werd toegevoegd vandaag de dag. Want van het inademen van de looddampen werd je dom, en dus kennelijk vaker of eerder geneigd om een fiets te jatten. Ik verzin het niet.

En deze week kwam het CBS met cijfers over verkeersdoden in Nederland. Vooropgesteld dat elk slachtoffer er een te veel is, was er gejubel bij het feit dat het in 2013 ‘maar’ 29 motorrijders waren ten opzichte van de 56 het jaar ervoor. Op de radio trof ik een meneer van het CBS die gevraagd was dit verschijnsel te verklaren en hij koppelde het aan het teruglopen van de nieuwverkopen van motoren, die vorig jaar óók bedroevend laag waren.
Hij verbond dus het aantal verkeersdoden aan het aantal verkochte motoren… Daar begrijp ik nou helemaal niets van. Zijn nieuwe motoren gevaarlijker dan oudere? En neemt het aantal dodelijke ongelukken alleen af als er minder nieuwe motoren de weg op gaan? Dat lijkt me een stug verhaal, eigenlijk, ook al heb ik daar geen bewijzen voor.

Natuurlijk, ook ik moet raden naar de oorzaken, want het is ook onmogelijk om een verklaring te geven. Ik zou het persoonlijk logischer gevonden hebben als de link werd gelegd met het weerbeeld van 2013. Want volgens mij was het in de eerste 20 weekenden van 2013 meer dan gemiddeld koud, nat en ellendig. Ik kan me voorstellen dat een motorrijder dan liever bij de kachel blijft zitten, dan klappertandend een ritje te maken. Maar ik doe nu precies hetzelfde: ik geef ook maar een draai aan de interpretatie van die cijfers.

Of is met de spectaculaire daling nu onomstotelijk de waarde van een geel veiligheidshesje aangetoond?

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.