dinsdag 27 september 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Opinie: In de spiegel kijken

Het zal vast in elke sport gebeuren, maar als het in de motorsport niet goed gaat, blijkt ineens ook alles fout te zijn. ‘We’ zijn niet genomineerd voor sporter van het jaar met Michael van der Mark en ook de prestatie van Jeffrey Herlings blijkt niet voldoende genoeg voor het selectiecomité om hem te verkiezen boven olympische sporters en voetballers. Vreemd? Neuh, eigenlijk niet. Toch zien veel motorsportliefhebbers dit als oneerlijk en dat er geen waardering is voor de motorsporters in Nederland. Alleen beseffen zij echter ook dat de motorsport slechts een marginaal aandeel heeft als het gaat om het aantal uren sport op tv? Hoe vaak lees je iets over ‘onze’ sport in de dagbladen of in andere magazines? Juist, nauwelijks iets te vinden. En de reden is dat de Nederlandse motorsport anno 2014 niet veel voorstelt, helemaal vergeleken met grote sporten als voetbal, tennis en hockey. Veel brave burgers doen een poging om zo’n bal in het doel te krijgen of juist over een netje te slaan, en dus reden genoeg voor de media om vooral die sporten te volgen. Het gevolg voor de motorsport: een klein, weggestopt berichtje op de laatste pagina van een krant als er dan uiteindelijk toch iets te melden valt. 

Hoe dat te veranderen? Tsja, dat is lastig. Het zit niet echt in de genen van de Nederlanders om en masse van de motorsport te houden. Komt wellicht door het hoge risico dat in de sport zit of misschien is er een andere reden die een grote revelatie in de weg staat. De enige manier waarop ik de aandacht zie wijzigen, is als we structureel meedraaien in de top van de competitie. En op dit moment zijn dat slechts twee man die dat voor elkaar krijgen, de eerder genoemde Michael van der Mark en Jeffrey Herlings. Dit duo doet goede zaken om meer aandacht voor de sport te ‘regelen’, maar enkel met hun prestaties zal het nog altijd een moeilijke zaak worden om meer publiciteit in de breedte te krijgen. We hebben meer man aan het front nodig, om de media te doen overtuigen dat motorsport wel degelijk interessant is om op nauwlettende voet te volgen. Persoonlijk denk ik dat dit de enige oplossing is om wat aandacht weg te kapen bij de andere sporten. Helaas zie ik, als ik realistisch de materie benader, het somber in, want de doorstroming van talenten verloopt de laatste jaren redelijk stroef. Zijn ze misschien toch niet goed genoeg of gaat er iets fout in de opleiding richting het hoogste podium? Geen idee en het is te moeilijk om dat ‘even’ in een paar zinnen boven water te krijgen. Echter, zoals iedereen weet kan het snel verkeren in de motorsport (dat kan iedere rijder beamen) en daar moet ik, en alle andere motorsportliefhebbers, maar op hopen dan.    

 

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen