dinsdag 16 juli 2024

Oud GP-coureurs samen aan de start

Dit is een persbericht, opgesteld door de importeur of fabrikant van het product. De redactie van MOTOR.nl is dus niet verantwoordelijk voor de inhoud. Heb je zelf een persbericht dat je graag op MOTOR.nl ziet? Dan mail je deze naar redactie@www.motor.nl

Jurgen van den Goorbergh en Jasper Iwema starten zondag aanstaande in de Wings for Life World Run op het TT Circuit Assen

De twee meest succesvolle Nederlandse coureurs in het FIM wereldkampioenschap motorwegrace sinds midden jaren ’90 komen voor het eerst samen aan de start op het TT Circuit Assen. Uit Hooghalen is dat Jasper Iwema, die al zijn tweede wk-seizoen een einde maakte aan 15 jaar geen top 10-klassering voor Nederland in de 125 cc-klasse. En uit Breda is dat Jurgen van den Goorbergh, de laatste Nederlander die zich kon meten met de beste 500 cc-kanonnen in de ‘Koningsklasse’. De twee motorcoureurs doen op zondag 4 mei mee aan de Wings for Life World Run, een unieke wereldwijd tegelijk georganiseerde loop waarvan de opbrengst gaat naar de Wings for Life Foundation, die onderzoek naar dwarslaesie financiert.

Jurgen van den Goorbergh: “Ik ben nog herstellende van een sportblessure, maar draag graag mijn steentje bij voor de stichting Wings for Life. Daarnaast voelt het goed om weer eens aan de start te staan op het Circuit van Drenthe, samen met de meest succesvolle Nederlandse GP-coureur na mijn pensionering en met al die andere enthousiaste lopers. Ik ben eigenlijk wel benieuwd wie er nou meer meters heeft gemaakt op de TT-baan, Jasper of ik. Ik denk dat ik in het nieuwe gedeelte maar achter hem blijf, hij weet daar vast beter waar de ideale lijn ligt!”

Jasper Iwema: “De momenten van Jurgen’s laatste Grand Prix en mijn debuutrace in het WK liggen niet eens zover uit elkaar, dankzij zijn invalbeurt in de MotoGP-klasse 3 jaar na zijn laatste volledige seizoen. Tijdens zijn topjaar in de 500cc-klasse was ik echter nog maar 11 jaar oud. We schelen 20 jaren in leeftijd. Dat we nu dan toch nog eens samen aan de start van een race staan, vind ik wel bijzonder! Ik train dagelijks dus het lopen voor Wings for Life past me goed. Ik geloof dat Jurgen ook nooit echt gestopt is met sporten, dus ik verwacht dat we aardig aan elkaar gewaagd zullen zijn.”

Zowel Jasper als Jurgen werden door hun resultaten jarenlang als de vaandeldragers van het WK Motorwegrace in Nederland gezien. Jasper Iwema behaalde met uitzondering van zijn debuutseizoen ieder jaar één of meerdere top 10-klasseringen met als voorlopig hoogtepunt zijn tweede WK-seizoen waarin hij 34 WK-punten bij elkaar reed. Iwema vertrok dat jaar van de 6e startpositie aan zijn Dutch TT. Zijn beste raceresultaat is een 7e plek in Le Mans in 2012. Jurgen van den Goorbergh wist midden jaren ’90 al te imponeren in de 250cc-klasse, met onder meer een 4e plaats tijdens de Dutch TT van 1996. Zijn beste jaar kwam in 2000 toen hij in de 500cc-klasse maar liefst 85 WK-punten behaalde. Van den Goorbergh was de laatste Nederlander die in de ‘Koningsklasse’ van de wegrace met de wereldtop meekon. In 1999 trainde hij bij de Grand Prix van Spanje en Tsjechië als snelste van de wereld en liet daarbij kampioenen als Alex Crivillé, Max Biaggi en Kenny Roberts achter zich. In 2005 verraste de Bredanaar wederom door als invaller in de MotoGP-klasse 6e te worden in China. Van den Goorbergh rijdt in 2015 de Dakar rally op een crossmotor terwijl Iwema dit jaar op Europees niveau Moto3 rijdt.

Een rijdende finishlijn
Deelnemers van alle trainingsniveaus op 34 verschillende locaties in de wereld doen mee. Het evenement heeft als primeur een finishlijn die zich verplaatst en de lopers achtervolgt. De deelnemers lopen dus niet naar een eindstreep. Exact 30 minuten na de start vertrekt de officiële finishwagen en zet de achtervolging in. Zodra de finishwagen een loper inhaalt, is zijn of haar race voorbij. De laatste man en de laatste vrouw in de race worden uitgeroepen tot winnaar.

Ik doe mee!
Inschrijven kan alleen nog in de TT-Hall op zondag 4 mei aanstaande. Duizenden nemen deel aan een evenement dat zeker tot de verbeelding van miljoenen zal spreken.
Naast Jurgen en Jasper komen BN-ers als Erben Wennemars, Jaap Jongbloed, Humberto Tan,
Geraldine Kemper en Tess Milne zondag 4 mei aan de start.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen