13 C
Nederland
zaterdag 13 augustus 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Overeenkomst tussen Honda, KTM, Piaggio en Yamaha voor motorfietsen met verwisselbare accu’s

Na de ondertekening van de intentieverklaring op 1 maart hebben HONDA Motor Co., KTM F&E GmbH, Ltd., PIAGGIO Group (PIA.MI) en YAMAHA Motor Co., Ltd., officieel de overeenkomst ondertekend voor de oprichting van het Consortium voor verwisselbare accu’s voor motorfietsen (Swappable Batteries Motorcycle Consortium, SBMC).
De oprichtende leden van het Consortium zijn van mening dat de beschikbaarheid van een gemeenschappelijk ontwikkeld systeem van verwisselbare accu’s de sleutel is tot de ontwikkeling van laag-voltage elektromobiliteit en zetten zich in voor de bevordering van het wijdverbreide gebruik van lichte elektrische voertuigen, zoals bromfietsen, scooters, motorfietsen, driewielers en vierwielers in de transportsector en voor een duurzamer levenscyclusbeheer van accu’s in de context van het internationale klimaatbeleid.

Yamaha met Honda, KTM en Piaggio in consortium van verwisselbare accu’s

Het onderliggende doel van het consortium is oplossingen te vinden voor de zorgen die klanten kunnen hebben over de toekomst van elektromobiliteit, zoals de actieradius, de oplaadtijd en -infrastructuur, en de kosten. Dit zal worden bereikt aan de hand van vier primaire doelstellingen:

  1. Gemeenschappelijke technische specificaties van de verwisselbare batterijsystemen ontwikkelen
  2. Gemeenschappelijk gebruik van de batterijsystemen bevestigen
  3. De gemeenschappelijke specificaties van het Consortium tot standaard maken en promoten binnen Europese en Internationale normalisatie-instellingen
  4. Het gebruik van de gemeenschappelijke specificaties van het consortium uitbreiden tot mondiaal niveau.

Door nauw samen te werken met geïnteresseerde belanghebbenden en nationale, Europese en internationale normalisatie-instellingen, zullen de oprichtende leden van het Consortium betrokken worden bij de totstandkoming van internationale technische normen. De beschikbaarheid van oplaadstations verschilt immers van land tot land en er is nog steeds weinig informatie voor eindgebruikers. Daarom willen HONDA, KTM, PIAGGIO en YAMAHA met dit consortium de besluitvormers te betrekken bij de ontwikkeling en invoering van oplaadinfrastructuur om de toename van lichte elektrische voertuigen te bevorderen.

De vier stichtende leden moedigen alle geïnteresseerde belanghebbenden aan zich bij de samenwerking aan te sluiten om de expertise van het consortium te verrijken en zo een grote verspreiding van standaard verwisselbare batterijen in de toekomst te garanderen. Belangstellenden die lid willen worden van de SBMC kunnen voor nadere informatie contact opnemen met een van de oprichtende leden.

Yoshishige Nomura, Chief Officer, Motorcycle Operations, Honda Motor Co, Ltd.: Honda is van mening dat de grootschalige invoering van elektrische motorfietsen een belangrijke rol kan spelen bij het realiseren van een duurzamere samenleving. Daartoe moeten we verschillende uitdagingen oplossen, zoals het vergroten van de actieradius, het verkorten van de oplaadtijd en het verlagen van de voertuig- en infrastructuurkosten om het gebruiksgemak voor klanten te vergroten. In het consortium dat we hebben opgericht, zullen de stichtende leden uit de motorfietsindustrie en andere belanghebbenden samenwerken aan de standaardisering van verwisselbare accu’s, hun oplaadsystemen en de omringende infrastructuur om de omgeving te creëren waarin ze kunnen worden gebruikt. Ons einddoel is ervoor te zorgen dat motorfietsen ook in de toekomst als een nuttige vervoerswijze zullen worden gekozen.

Stefan Pierer, CEO PIERER Mobility AG: “De ondertekening van deze consortiumovereenkomst is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat PIERER Mobility AG vooruit kan blijven gaan, snel kan innoveren en zijn duidelijke strategische visie op elektrisch aangedreven tweewielers kan bevorderen. Samen met onze partners zullen we werken aan een verwisselbaar batterijsysteem voor laagspanningsvoertuigen (48V) met een capaciteit tot 11kW, gebaseerd op internationale technische normen. Wij kijken er zeer naar uit ervoor te zorgen dat gemotoriseerde tweewielers hun rol in de toekomst van zowel stedelijke als niet-stedelijke mobiliteit blijven spelen.

Michele Colaninno, hoofd strategie en productontwikkeling van de Piaggio-groep: “Stedelijke mobiliteit maakt een delicaat moment door van overgang naar elektrificatie. Dankzij ons consortium, waarin vier grote wereldspelers vertegenwoordigd zijn, zullen motorfietsen een sleutelrol blijven spelen in de stedelijke context. Verwisselbare accu’s bieden het juiste antwoord om de oplaadtijd van voertuigen te versnellen en bieden gebruikers een extra waardevolle keuze. Stedelijke mobiliteit maakt deel uit van het DNA en de geschiedenis van Piaggio: ons doel is om al onze technologische knowhow en onze houding ten opzichte van innovatie in te brengen in het Consortium.”

Takuya Kinoshita, Senior Executive Officer, Chief General Manager of Land Mobility Business Operations, Yamaha Motor Co, Ltd: “Het Swappable Batteries Motorcycle Consortium in Europa is eindelijk klaar om aan de slag te gaan. Ik hoop dat deze eerste stap voorwaarts een baken zal zijn dat gelijkgestemde partijen aantrekt voor onze missie en zal leiden tot transformatieve veranderingen voor de toekomst. Wij bij Yamaha Motor zijn ervan overtuigd dat we met dit initiatief de verschillende technische specificaties en normen kunnen helpen verenigen en kunnen bijdragen aan het maximaliseren van de verdiensten van elektrische energie voor klanten over de hele wereld.”

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen