Politie weer in offensief tegen motordieven bij TT

Vorig jaar was de campagne van de politie een groot succes te noemen. Van 23 diefstallen in 2012, ging het terug naar 8 in 2013. De helft van de gestolen motoren wisten ze zelfs terug te vinden.

De politie hoopt dat met een nieuw offensief dit jaar het aantal diefstallen nog verder daalt. Het belangrijkste deel van dat resultaat hangt echter af van de maatregelen die de motorrijders zelf treffen. Daarom heeft de politie een aantal adviezen opgesteld:

“Tijd is de grootste tegenspeler van de dief. Des te langer het duurt om iets weg te kunnen nemen, des te eerder haakt een dief af.

•Één slot is onvoldoende. Dat geldt ook voor de combinatie van een slot en het standaard-stuurslot. Motorfietsen worden op minilorries gezet en in een busje of op een aanhanger geschoven. Het beste is om twee sloten te gebruiken van twee verschillende merken of types.

• Zet de motor vast een aan verankerd object. Is dat niet mogelijk, bevestig hem dan aan een andere motorfiets.

• Bevestig een kettingslot zodanig dat er geen ‘grip’ of ondergrond is om een tang op te zetten. 

• Monteer een alarmsysteem of startonderbreker.

• Parkeer de motorfiets in het zicht.

• Informeer bij het hotelpersoneel naar een veilige plek, of in het zicht of bij een    bewakingscamera.

• Voorzie de motor van een track-and-trace.

De afgelopen jaren waren vooral de sportuitvoeringen van de duurdere types gewild. Aangezien er in markt van de motorwereld de laatste tijd een kentering gaande lijkt te zijn – van het (hyper)sportsegment naar de zogenoemde naked-bikes – gelden de adviezen in principe voor alle motorrijders.

De politie vraagt ook dit jaar weer de eigenaren van hotels en andere verblijven maar ook campings om voor een beveiligde parkeerplaats voor hun motorrijdende gasten te zorgen. En evenals in 2013 houdt ook de politie zelf een extra oogje in het zeil.

De politie waarschuwt dit jaar ook de gasten van de motorcampings hun waardevolle spullen niet in hun tenten achter te laten. In 2013 werden op enkele TT-campings tenten opengesneden en leeggeroofd. Dat gebeurde zowel op klaarlichte dag toen de kampeerders op de TT-baan waren als ook tijdens de avond- en nachturen. De daders zijn niet achterhaald.”

Een gewaarschuwd mens telt voor twee en voorkomen is beter dan genezen, en het zou een domper op een tof weekend zijn als je het af moet sluiten met een bezoekje aan het politiebureau voor een aangifte.

 

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.