maandag 27 mei 2024

QJ Motor komt met elektrische sportmotor voor startende motorrijders

Liefhebbers van prestatiegerichte motorfietsen staan ambivalent ten opzichte van een elektrische sportmotor. Elektrische motorfietsen bestaan al dankzij merken als Zero en Energica, maar liggen nog steeds ver buiten het budget dat de gemiddelde rijders te besteden hebben.

Gelukkig werken fabrikanten uit het Verre Oosten ook aan elektrische platforms die gericht zijn op prestaties. We zien ze in de vorm van de elektrische concepten van Kawasaki en verschillende Indiase elektrische tweewielers zoals de Ultraviolette. Chinese fabrikanten doen ook mee. Een van China’s grootste fabrikanten, QJ Motor, onthulde een nieuwe elektrische sportmotor die gericht is op beginnende motorrijders. Het model heet de RX en claimt een elektrische sportmotor te zijn vergelijkbaar met een 125 cc. Zeker, een 125cc machine is niet wat we zouden associëren met prestaties, maar het maakt zeker de weg vrij voor meer prestatiegerichte modellen in de nabije toekomst.

Is QJ Motor SVT 650 de rivaal van de Benelli TRK?

Voor wie het niet weet: QJ Motor is een van de grootste fabrikanten uit China, en is verantwoordelijk voor de heropleving van de Italiaanse motorfietsfabrikant Benelli. Het bedrijf toonde zijn nieuwste techniek in Milaan waar het het publiek bedwelmde met meer dan 30 modellen. Een van de motoren die de aandacht trok was de RX elektrische sportmotor, een model waarmee het bedrijf al bijna een jaar aan het plagen was.

Qua styling heeft de RX de kenmerken van moderne sportfietsen met een hoekige carrosserie en een atletische uitstraling. Gezien het feit dat het een sportmotor voor beginners is, lijkt het erop dat de motor een vrij bruikbare ergonomie heeft, ondanks een set laaggeplaatste clip-ons en agressief geplaatste voetsteunen. Verder heeft QJ Motor de RX een premium touch gegeven met led verlichting rondom en een full-color tft display.

Wat de prestaties betreft, kijken we naar een centraal gemonteerde elektrische aandrijving die het vermogen via een ketting naar het achterwiel stuurt. De RS levert maximaal vijf kilowatt, wat overeenkomt met ongeveer 6,7 pk. Deze rudimentaire aandrijflijn stuwt de kleine elektrische sportmotor naar een topsnelheid van 100 km/u. De accu, een 72V, 60Ah lithium-ion accupakket, heeft een respectabele actieradius van 120 kilometer op één lading. Het opladen duurt ongeveer vier en een half uur.

QJ Motor heeft nog geen informatie vrijgegeven over prijzen of beschikbaarheid. De verwachting is dat de elektrische sportmotor tegen 2023 op de Europese markt komt.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen