Quads onder druk

Quads ontwikkelen zich in oost en zuid Nederland snel tot een serieus gevaar op de weg. De vierwielers eisten de afgelopen vijf jaar in Brabant en Gelderland zeker vier levens, meldt De Telegraaf.

Dat blijkt de uitrukgegevens van de Nijmeegse traumahelikopters. "Wij doen ons werk graag, maar dit is een trend die we liever niet zouden zien”, zegt traumachirurg Joost Peters van het Nijmeegse Radboud ziekenhuis. Na een dodelijk ongeval in het Brabantse Vessem, nu een maand geleden, nam hij het initiatief om uit te zoeken hoe gevaarlijk quads eigenlijk zijn.

De conclusie is dat het met de quads de verkeerde kant op gaat. Alleen dit jaar al rukte de Nijmeegse traumaheli zes keer uit voor een ongeluk waarbij zo’n vierwieler betrokken was. In heel 2007 was er nog maar één vlucht ervoor. Bijna een derde van de slachtoffers overlijdt. Nog eens dik 30 procent blijft invalide na een ongeluk op een quad.

Het is bij geen enkele instantie precies bekend hoeveel quads er in ons land rondrijden. Voor de wet zijn het auto’s en daarom staan ze bij de Rijksdienst Wegverkeer ook zo geregistreerd. De verkoopaantallen zijn voor de Bovag te laag om een aparte registratie aan te houden.

Dat een relatief klein aantal vierwielers zoveel slachtoffers eist, komt volgens chirurg Peters omdat iedereen met een autorijbewijs op een quad mag stappen. Mensen beseffen onvoldoende hoe snel de vierwielers zijn en gaan daardoor regelmatig de mist in. De bemanning van de Nijmeegse heli ziet dit aan het soort ongelukken. Vaak gaat het om bestuurders die zonder dat er iemand anders in de buurt is de macht over het stuur verliezen en tegen een boom klappen.

"Daarom pleiten wij ervoor dat de rijbewijsregels worden aangepast. Met een goede opleiding zou je veel ellende kunnen voorkomen. Ook zou het beter zijn wanneer mensen worden verplicht een helm te dragen. Nu hoeft dat nog niet. Een helm zou het letsel beperken.”

Wat de gevolgen van bovenstaand verhaal zijn, is nog onduidelijk. Maar dat er iets gaat veranderen staat vast…

Bron en foto: ANP

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.