dinsdag 16 april 2024

Recordstijging in motorverkoop: Hoogste cijfers van afgelopen decennium

Volgens de officiële cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en RDC werden er in 2023 maar liefst 17.501 nieuwe motorfietsen geregistreerd, een opmerkelijke stijging van 13 procent ten opzichte van het voorgaande jaar met 15.483 registraties. Martijn van Eikenhorst, sectiemanager Motoren bij RAI Vereniging, deelde enthousiast zijn mening: “Een absoluut topjaar voor de motorbranche.”

De groei van geregistreerde nieuwe motoren gaat hand in hand met een toename van het aantal motorrijbewijzen. Hoewel motorrijden vaak wordt geassocieerd met plezier en ontspanning, wordt het steeds vaker gezien als een serieus alternatief voor auto’s of openbaar vervoer, vooral in woon-werkverkeer. Uit een onderzoek in opdracht van RAI Vereniging, uitgevoerd door Moventem, blijkt dat 7 procent van de forenzen een motorfiets bezit.

Honda bereidt zich voor op de verkoop van zware motorfietsen in China

Kansen voor schoner stadsverkeer en minder file

Van Eikenhorst benadrukt de potentie van deze doelgroep “Als ongeveer een kwart van de motorrijbewijshouders de motor voor woon-werkverkeer gebruikt, kan het fileleed aanzienlijk worden verminderd. Mede door de minimale ruimte die een motorfiets inneemt in vergelijking met een auto. Het gebruik van motoren, scooters en elektrische voertuigen kan ook bijdragen aan schoner stadsverkeer met minder CO2-uitstoot.” Desondanks erkennen werkgevers de motor nog niet volledig voor woon-werkverkeer, ondanks de aanwezigheid van 800.000 motoren en 1,5 miljoen Nederlanders met een motorrijbewijs. 

Top 3 merken van 2023
1. Yamaha (2.730 registraties, 15,6% marktaandeel)
2. Honda (2.514 registraties, 14,4% marktaandeel)
3. BMW (2.276 registraties, 13% marktaandeel)
Top 3 modellen van 2023
1. BMW R1250 GS (793 registraties, 4,5% marktaandeel)
2. Kawasaki Z900 (575 registraties, 3,3% marktaandeel)
3. Yamaha MT-07 (498 registraties, 2,8% marktaandeel)

Tekst: RAI Vereniging

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen